Marius_S

Sim pauses every 5-10 min

Recommended Posts

I´m running P3D v4.1 with Win 10, and recently I have had problem with the sim pausing every 5-10 minutes in cruise and bit more often getting close to landing (both payware and default airports) for 5-10 seconds. When it happens, I get the windows loading circle.

I do not have to many admins installed at the moment, but here is the list:

ASN
Fsuipc (freeware version)
UTlive
PMDG 737NGX with FS2Crew
FSlabs A320
GSX
Orbx global, vector, open LC europe
Various payware airports

What I have done so far is to disable the anti virus and rebuild the p3d.cfg. I have only flown the PMDG 737 and the FSlabs A320, so I don´t know if it happens with default aircraft.

Before I try to reinstall, have anyone experienced this and have any solutions?

Share this post


Link to post
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

Can you post your full system specs?

Simbol

Share this post


Link to post
2 minutes ago, Marius_S said:

i7-4970k @4,5 ghz
GTX 1070
8 GB Ram

Hard drive? operating system?

Share this post


Link to post

Win 10 Home

1 Samsung SSD 250GB for the OS and 1 seagate 2 TB HDD for P3D

Share this post


Link to post

Are you running a weather engine? Try enabling addons one at a time to see if it narrows down the culprit.

Couple of questions / suggestions.

- Make sure you are running P3D and all addons as an administrator (permissions can cause "hangs")

- Any p3d.cfg tweaks?

- Get the latest version of Samsung magician and disable rapid mode and over provisioning

- Uninstall Intel RST if you have it (the native Win 10 drivers are better)

- Latest bios and drivers?

- Custom windows cache size?

- Background processes / applications?

- Spyware check?

- CPU temps at load?

- Have you considered more system RAM?

  • Upvote 1

Share this post


Link to post

Use 16 Gb or more memory and you will be fine...

Share this post


Link to post

Deleted

Edited by HUSSAR
Added quoted section from OP.

Share this post


Link to post

I have the same problem, the sim freezes for a few seconds every half hour or so during flight, On my install, this was being caused due to the sim injecting traffic ino the sim. All current traffic is cleared, and then new traffic injected. The only solution so far is to set traffic to 0.

I use custom built AI traffic, using AIFP and the FAIB/TFS aircraft models.

Share this post


Link to post
54 minutes ago, ninerwhiskey9W said:

I have the same problem, the sim freezes for a few seconds every half hour or so during flight, On my install, this was being caused due to the sim injecting traffic ino the sim. All current traffic is cleared, and then new traffic injected. The only solution so far is to set traffic to 0.

I use custom built AI traffic, using AIFP and the FAIB/TFS aircraft models.

What are your system specs? That is a symptom not the cause.

Share this post


Link to post
On 11/10/2017 at 8:14 AM, Marius_S said:

I´m running P3D v4.1 with Win 10, and recently I have had problem with the sim pausing every 5-10 minutes in cruise and bit more often getting close to landing (both payware and default airports) for 5-10 seconds. When it happens, I get the windows loading circle.

I do not have to many admins installed at the moment, but here is the list:

ASN
Fsuipc (freeware version)
UTlive
PMDG 737NGX with FS2Crew
FSlabs A320
GSX
Orbx global, vector, open LC europe
Various payware airports

What I have done so far is to disable the anti virus and rebuild the p3d.cfg. I have only flown the PMDG 737 and the FSlabs A320, so I don´t know if it happens with default aircraft.

Before I try to reinstall, have anyone experienced this and have any solutions?

Windows 10 has less customization aspects and is doing very strange things these days, one cannot disable its control over our PC's.  Disabling AV will not help, you have to either uninstall or add exclusions so it will not scan your files and folders.  Even exluding files may not be enough and need to be re-applied after an update.

Make sure that you have the latest update of ASP4 and other apps.

Share this post


Link to post
2 hours ago, simbol said:

What are your system specs? That is a symptom not the cause.

I7-4720HQ @ 2.6GHZ

GTX 860M with 4GB memory

12GB RAM

Everything installed on an HDD.

Share this post


Link to post
35 minutes ago, ninerwhiskey9W said:

I7-4720HQ @ 2.6GHZ

GTX 860M with 4GB memory

12GB RAM

Everything installed on an HDD.

Your system is below the system recommended requirements stated by LM, you will need to run the system with much less settings to make it work.

Recommended by LM:

Operating System: Microsoft Windows 10 (64-bit)

Computer Processor: Core 3.5 GHz (Per Core) +

Computer Memory: 16 GB DDR4/2666MHz +

Hard Drive : 40 GB (3 GB for the SDK) M.2 or Solid State Drive (SSD) is strongly recommended

Graphics Card Video Memory: 8 GB +

Graphics Card Other: Full DirectX 11 Support

Source: https://www.prepar3d.com/system-requirements/ 

You are suffering from problems because your system cannot cope, try disabling shadows, water effects, Dynamic Lights, reduce your anti-aliacing and move most of the settings bar to the left, etc. 

To properly solve your problem:

Upgrade or OC your CPU if posible.

Add more RAM

Upgrade your Video Card.

Install PD3 at least on an SSD.

Best Regards,
Simbol

Share this post


Link to post

I have exact same problem. Sim freezes every few minutes after a quite while of flight. The freezes are 4-7 seconds and i see the windows loading circle. Very bad situation, especially during approach.

I DONT think its a hardware problem as you can see with my specs. i recently did a full fresh win10 install, before i installed my new 4.1 .

my specs:

P3D4.1 (starting with admin rights)

Win10pro 64bit 1709 16299.19
NO antivir at all atm, only the win10 onboard stuff

i7-6700k @4,5, HT on
GTX1070 Gainward golden sample
16GB DDR4-3200
Win10 on 256GB SSD, P3D on extra 500GB SSD

My Addons:

FTX Global, Vector, Landclass EU NA alot of regions, but the problem occures also in region without lc or regions
AS4+ASCA (starting with admin rights)
PTA
FSUIPC registered (problem occures also with autosave OFF)
some addon airports
PMDG NGX , T7, 747
no traffic addon at the moment, all air ai traffic OFF
sliders not full right (most 1 tick before)

i also tried a fresh p3d.cfg and did some af settings together with process lasso. without success.

Only thing i didnt test yet is set HT to OFF and uninstall Intel RST.

 

My drivers and bios are up to date and my temps are under full load about 70-75 celsius (CPU and GPU).

 

Any ideas?

 

 

Share this post


Link to post
4 hours ago, jeypee said:

NO antivir at all atm, only the win10 onboard stuff

Any ideas?

1. You don't mention screen resolution?

2. Turn Windows Defender off during test. Suggest you and anyone else who has issues with Windows 10 doing things download Shutup 10 (freeware) it allows you turn off many aspects of 10 using the network and peer to peer.

https://www.oo-software.com/en/shutup10

The advertise as Microsoft partners and it allows you to do many things in 10 including pushing back updates.

3. Have you put all your programs in as trusted in the Firewall? Weather engine polling could be 1 of many possible causes.

4. Move sliders all way to the left and disable all but one addon and start from there. Test each one separately and then add them one at a time.

5. use CPUz and afterburner to log your hardware utilisation

Something is causing that freeze either memory load or a network poll issue ( without more testing) you need to find it. Good luck there is a cause for all of this, the test is on your patience and ability to trouble shoot systematically.

Share this post


Link to post
10 hours ago, simbol said:

Your system is below the system recommended requirements stated by LM, you will need to run the system with much less settings to make it work.

Recommended by LM:

Operating System: Microsoft Windows 10 (64-bit)

Computer Processor: Core 3.5 GHz (Per Core) +

Computer Memory: 16 GB DDR4/2666MHz +

Hard Drive : 40 GB (3 GB for the SDK) M.2 or Solid State Drive (SSD) is strongly recommended

Graphics Card Video Memory: 8 GB +

Graphics Card Other: Full DirectX 11 Support

Source: https://www.prepar3d.com/system-requirements/ 

You are suffering from problems because your system cannot cope, try disabling shadows, water effects, Dynamic Lights, reduce your anti-aliacing and move most of the settings bar to the left, etc. 

To properly solve your problem:

Upgrade or OC your CPU if posible.

Add more RAM

Upgrade your Video Card.

Install PD3 at least on an SSD.

Best Regards,
Simbol

I am well aware that my system is below the recommended specifications. My settings are turned down so that I can run P3D smoothly on my sim. I can run the NGX, with ASP4 and REX TD while maintaining 20-30fps. This freezing started once I started adding AI traffic bgl files. I have no freezes when flying online.

Share this post


Link to post
3 hours ago, ninerwhiskey9W said:

I am well aware that my system is below the recommended specifications. My settings are turned down so that I can run P3D smoothly on my sim. I can run the NGX, with ASP4 and REX TD while maintaining 20-30fps. This freezing started once I started adding AI traffic bgl files. I have no freezes when flying online.

AI traffic adds a lot of strain to the simulator, I get 150 fps while flying online, with AI enabled 70fps and if I use the PMDG 30 to 38fps, if I fly not busy areas 60 fps.

You cannot expect PD3V4 to function properly on your current hardware, if you don't upgrade you will never get rid of the issue.

I was advising you just in case you were unaware, but it seems you are.

Simbol 

 

Share this post


Link to post
On 11 November 2017 at 11:05 PM, jeypee said:

The freezes are 4-7 seconds and i see the windows loading circle.

If you see the Windows loading circle, it's almost certainly some background app that's causing the freezes. Check process explorer during the freezes to see what's using up processor time.

Share this post


Link to post

Didn't read the whole thread but I'm thinking your ram is low and windoze is paging...I have 16gb ram and when I run p3dv4 with ut2 and as16 an efb it's using 10gb ram

Share this post


Link to post
1 hour ago, vortex681 said:

If you see the Windows loading circle, it's almost certainly some background app that's causing the freezes. Check process explorer during the freezes to see what's using up processor time.

Wild guess are you running the patched lds 767?

Share this post


Link to post
35 minutes ago, tooting said:

Wild guess are you running the patched lds 767?

Oh I don't like the sound of that.

I run that when I fly 32 bit p3d.

Share this post


Link to post

Haven't had time to investigate this further until now. Let me first say that I know my system may be below what is recommended by LM, but I haven't had any problems with P3D v4 or v4.1 until very recently. That made me think it could be related to something else. I will try some of the tips provided in this thread, and I might try a reinstall in the end.

Thanks for all the feedback!

Share this post


Link to post

I´ve just done a reinstall of P3D and did a short test flight today with the FSLA320 and a few sceneries installed. So far no issues.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now