Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

ant02151973

Ftx and UTX

Recommended Posts

Hi, I am using FTX global and UTX, I was just wondering if I am supposed to turn some things off(besides lights) in UTX. My performance is terrible since I loaded FTX so I am thinking that I have both FTX and UTX running at the same time or something. I want to get the best performance with this new product. I have other orbx products and never had the frame rate hit I have with this. I have i7 2600k,etc etc, I was running at around 30 fps now its down to 6.

 

Thanks for the help

Anthony

Share this post


Link to post

what is your settings like? I have FTXG and UTX too and I'm still getting the same frame rates I had before. I turned off the lights in utx and have the orbx recommend settings except mesh complexity which I have set to 80. I have my frames locked at 30

Share this post


Link to post

Something else is wrong.

 

There should be no performance difference except much higher FPS at night because Globals lighting is more efficient.

 

You should turn off all UTX night lighting and the LUX Custom landclass option for nights to be right with no issues.

Share this post


Link to post

One difference between stock FSX and FTX Global is the density of the autogen. If you're having a lot of performance issues after installing FTXG, try tweaking your autogen density sliders and see if that helps.

Share this post


Link to post

Ok I have my autogen up pretty high. I will adjust down and see if that is the problem.

Thank you

Share this post


Link to post

One other thing I noticed was the textures loading slowly, like sitting at airport the ground texture would go from low definition to high while I'm sitting there watching sort of like it is loading really slow. I never had this problem before?

Share this post


Link to post

Ok I lowered my autogen, noticed no difference in fps. I tried removing the utx textures and saw frame rates back to normal, only problem is I like the utx roads better. Anyone else having this problem.

Share this post


Link to post

What's your road traffic setting? As I recall, UTX adds considerably more traffic on the roads for a given slider setting, and that can affect frame rates too.

 

The UTX traffic feature can be turned off, or one can compensate for it by backing off on the FSX road traffic slider...mine is set at no more than 8 %.

Share this post


Link to post

Ok I lowered my autogen, noticed no difference in fps. I tried removing the utx textures

 

What textures in utx exactly?

 

Thanks,

Dirk.

Share this post


Link to post

UTX, although mainly a Landclass and Vector Data product, does contains some of it's own custom textures; I believe for things like Golf Courses, the sandy beaches etc.

Share this post


Link to post

UTX, although mainly a Landclass and Vector Data product, does contains some of it's own custom textures; I believe for things like Golf Courses, the sandy beaches etc.

 

Yes, and I understand there are quite a few of them, custom ones.

 

Dirk.

Share this post


Link to post

Yes, there are.  Some are really good and blend well in FTX Global, others, less so.

Share this post


Link to post

If you only want the UTX rounds then just uncheck everything UTX in the scenery library EXCEPT the roads.

Share this post


Link to post

What version of UTX do you have; Canada, USA, Europe, Tropical America or Ultimate Alaska X? Some like Ultimate Alaska X can impact FPS much more than the others.

Share this post


Link to post

If you only want the UTX rounds then just uncheck everything UTX in the scenery library EXCEPT the roads.

 

Tommy, did you mean roads?

 

Thanks,

Dirk.

Share this post


Link to post

This is an automatic message.

 

This topic has been moved from "MS FSX Forum" to "The Unofficial ORBX Forum". This move has been done for a number of possible reasons.

  • The most likely reason is that the post was off topic.
  • The topic could also have contained images or a video that were not appropriate to the original forum it was posted in.
  • The images might not have been "illustrative" or "explanatory" in nature.
  • The topic could have been moved because we deemed it to be more appropriately placed elsewhere.
Please ensure that your posts are "on topic" and contain illustrative images or videos as appropriate. Do not post videos or images just for entertainment purposes anywhere but in the screen shot or video forums. See our image posting rules here.

 

Members who continue to post off topic posts can be denied entry to specific forums in order to reduce and remove the practice. Your cooperation is appreciated.

Share this post


Link to post

Ok I lowered my autogen, noticed no difference in fps. I tried removing the utx textures and saw frame rates back to normal, only problem is I like the utx roads better. Anyone else having this problem.

Go into your Scenery Library, and move EVERY UTX related file, starting with number level 1, and then bring up the next one to 2, 3,4,5,6...etc. You should have all your UTX and other landclass files before (a lower number like 1,2,3,4,5...etc) any scenery (which in this example would be placed at level 6,7,8,9, etc) or airport including what FSGX wrote into the lib.  I had the same thing as you. On first install, last Saturday, I went from 29.9 to 11-14 FPS.  I then went into my Library and moved all the UTX and landclass together, as I explained prior. I then rebooted my system, and when having fired up FSX once more, was right back to my great pre-FSXG-install of 29.0.  It is been that way every since...

Share this post


Link to post

Go into your Scenery Library, and move EVERY UTX related file, starting with number level 1, and then bring up the next one to 2, 3,4,5,6...etc. You should have all your UTX and other landclass files before (a lower number like 1,2,3,4,5...etc) any scenery (which in this example would be placed at level 6,7,8,9, etc) or airport including what FSGX wrote into the lib.  I had the same thing as you. On first install, last Saturday, I went from 29.9 to 11-14 FPS.  I then went into my Library and moved all the UTX and landclass together, as I explained prior. I then rebooted my system, and when having fired up FSX once more, was right back to my great pre-FSXG-install of 29.0.  It is been that way every since...

 

Could you post a screenshot of your library settings, to make it clear how it is right now ?

Share this post


Link to post

I suggest that you go to the UTX update page (I have a thread with the link in the FSX forum) and check to make sure you have the most current version of any UTX package you have purchased.

 

I hadn't done this in a while, and I was behind one or two updates and fixes for some of them. You might be, as well.

Share this post


Link to post

Go into your Scenery Library, and move EVERY UTX related file, starting with number level 1, and then bring up the next one to 2, 3,4,5,6...etc. You should have all your UTX and other landclass files before (a lower number like 1,2,3,4,5...etc) any scenery (which in this example would be placed at level 6,7,8,9, etc) or airport including what FSGX wrote into the lib.  I had the same thing as you. On first install, last Saturday, I went from 29.9 to 11-14 FPS.  I then went into my Library and moved all the UTX and landclass together, as I explained prior. I then rebooted my system, and when having fired up FSX once more, was right back to my great pre-FSXG-install of 29.0.  It is been that way every since...

 

Why would you even try that?

 

Sounds like some sort of voodoo, unless you really knew what you were doing or found this somewhere else. Any theory behind this?

 

Thanks,

Dirk.

Share this post


Link to post
×
×
  • Create New...