Sign in to follow this  
Bobsk8

Scary moments

Recommended Posts

Went to fly my Cessna 182 tonight and took off from KHWD in California, in my new Northern California Orbx Scenery. After takeoff, my usually very smooth running with good FPS started turning into a slide show. I saw FPS dip down as low as 9FPS.  I shut everything down, and rebooted the PC, restarted everything, and same thing. I checked all my settings and everything was set normally. I had updated the Couatl add on manager this morning and I am trying a new ATC program, so I thought maybe something had happened with those two changes. Then I decided to go to another airport that I usually fly out of, and my FPS went back to normal with no problem. Went back to KHWD and back to dismal FPS. I have the South Alaska scenery and one or two other sceneries in that area of the North West, and this is the first time i had that happen.    

Share this post


Link to post
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

I believe there are some scenery items (cranes, etc.)  in the Oakland Harbor that need to be deactivated.  As you were flying out of Hayward, which is close by, these were probably loading.  Do a search in the forums and I believe you will find some posts on this subject.

 

Jim


I think these are the culprit files.  I cannot find the post, but I have all these bgl files deactivated in my Orbx NCA05 scenery folder:

 

FTX_NCA_objects_CA_Oakland.BGL.OFF

FTX_NCA_objects_SRA_marinas_ships_docks_PLC.BGL.OFF

FTX_NCA_objects_windfarms_CA_PLC.BGL.OFF

FTX_NCA_objects_windfarms_CA_PLC_addtl_animated.BGL.OFF

FTX_NCA_objects_windfarms_CA_PLC_addtl_static1.BGL.OFF

FTX_NCA_objects_windfarms_CA_PLC_addtl_static2.BGL.OFF

 

Jim

Share this post


Link to post

I believe there are some scenery items (cranes, etc.)  in the Oakland Harbor that need to be deactivated.  As you were flying out of Hayward, which is close by, these were probably loading.  Do a search in the forums and I believe you will find some posts on this subject.

 

Jim

I think these are the culprit files.  I cannot find the post, but I have all these bgl files deactivated in my Orbx NCA05 scenery folder:

 

FTX_NCA_objects_CA_Oakland.BGL.OFF

FTX_NCA_objects_SRA_marinas_ships_docks_PLC.BGL.OFF

FTX_NCA_objects_windfarms_CA_PLC.BGL.OFF

FTX_NCA_objects_windfarms_CA_PLC_addtl_animated.BGL.OFF

FTX_NCA_objects_windfarms_CA_PLC_addtl_static1.BGL.OFF

FTX_NCA_objects_windfarms_CA_PLC_addtl_static2.BGL.OFF

 

Jim

 

Thanks, been reading up on this, and apparently that is an area where many have FPS issues.I just turned all the ones you posted off and the FPS jumped up to the normal range......   :smile:

Share this post


Link to post

Thought I had this issue fixed, and took off this morning from KHWD to KLLR. By 1,000 feet AGL it turned into a slide show again. I saw FPS of 5 for moments. Guess which scenery that I just bought is getting disabled?  

Share this post


Link to post

Hi Bob!

Also in the FTX Central 2  Northern Caifornia CONFIGURE tab...Preformance related issues...Activate/deactivate objects that impact PC performance...

Turns on and off many preformance hogs!

Hope you get it sorted out as this scenery is gorgeous in some areas, especially north of the bay and the Sierras!

Share this post


Link to post

Hi Bob!

Also in the FTX Central 2  Northern Caifornia CONFIGURE tab...Preformance related issues...Activate/deactivate objects that impact PC performance...

Turns on and off many preformance hogs!

Hope you get it sorted out as this scenery is gorgeous in some areas, especially north of the bay and the Sierras!

I unchecked everything. No improvement. I do have a question regarding this Orbx scenery. If I just want to disable it, do I just uncheck the entries in the scenery Library for NCA05 scenery, NCA06 CVX, NCA07 mesh, and NCA08 Custom ?   

Share this post


Link to post

Absolutely. Plus you might want to make sure that FTX Libraries are ABOVE all FTX scenery and below other add on scenery such as FlyTampa etc. in Senery libraries!

I'll see if this FPS problem is repeatable in my sim, which I think it is when flying East from Hayward...

 

P3D v3.3.5 with 374.52 Nvidia drivers.

Share this post


Link to post

Absolutely. Plus you might want to make sure that FTX Libraries are ABOVE all FTX scenery and below other add on scenery such as FlyTampa etc. in Senery libraries!

 

Thanks....I disabled it and now my FPS are back in the 40's.. I think what I will do next is to re-enable it and fly south from KLLR and watch the FPS, and when they start to take a dive, I will make that a U-Turn point on my charts.   :wink: Flying around the SFO Bay area is out of the question. 

 

PS, I just re-enabled the Northern California, and found that flying North of  a line from Sonoma County Airport KSTS and Sacramento  produces high and stable FPS. Going south from there towards the Bay area of SFO causes lower and lower FPS and increasing stutters. 

Share this post


Link to post

Took off 28L from Hayward towards SFO...slight dip in FPS, have my frames set for 27 they dropped to 25 but no stutters...then I flew East and followed the 580 towards Livermore..frames steady...then through the Altamont Pass with all the turbines, some animated...frames steady...then followed the 205 East on into Tracy...frames steady. 

Really hope you sort it out! Going back now to fly to Yosemite!

Regards,

Greg.

Share this post


Link to post

In the FWIW department - using FTX Central, you can enable/disable these "special" features in NCA, etc.

 

 

Vic

Share this post


Link to post

I have megascenery for the entire CA state with Chris's Night environment.. and  I am using the old FSX MEgascenery (V1) that had autogen.. I simply merged that autogenn with the  new MEgascenery so cal (HD).

 

I do not own the Orbx Scenery... for CA

Share this post


Link to post

 

 

PS, I just re-enabled the Northern California, and found that flying North of  a line from Sonoma County Airport KSTS and Sacramento  produces high and stable FPS. Going south from there towards the Bay area of SFO causes lower and lower FPS and increasing stutters. 

 

Points of interest in the north part of the state Eureka, Lassen National Forest east of KRDD, Mt. Shasta, Klamath Falls and Crater Lake!

Share this post


Link to post

Points of interest in the north part of the state Eureka, Lassen National Forest east of KRDD, Mt. Shasta, Klamath Falls and Crater Lake!

 

I gave it one last try and took off from KHWD, and at one point P3D actually froze  around 1200 Feet AGL, like in  1 frame a minute..... There is something wrong with that area around the Bay unless one has a super computer, apparently because I have read other posts of people having similar problems in that area , some of them actually uninstalling No Calif. . I rebooted everything ( about my 10th time today) and took off from KSTS, and got a solid 40 FPS on climbout and heading for KACV I am seeing steady FPS around 50.  I think I am going to post this on their forum although I doubt it will result in anything. 

Share this post


Link to post

Yeah, flying ORBUCKS Bay area has always been the benchmark for how much horsepower my PC has.  Sorry for all your troubles Bob! Yeah not a big fan of some of ORBUCKS products. Even with my "Super Computer" there are airport sceneries that peg my video card depending on the direction I'm facing. Hate to get out of the VC too which ramps up the GPU load. 

NCA, Southern Alaska, Pacific North West and Pacific Fjords are all superb regions to fly and I hope you get some help! PC specs will be their first question I suppose!

Sorry,

Greg

Share this post


Link to post

Welcome to the wonderful world of ORBX. It's been a real love-hate relationship since day one

Share this post


Link to post

Welcome to the wonderful world of ORBX. It's been a real love-hate relationship since day one

Amen!!!

Share this post


Link to post

I found the problem, and it wasn't the Northern CA scenery. I have been trying out an ATC Demo program the last couple of days, and on a flight this morning I was approaching a small airport, KSLE, and the FPS started slowing way down again.. I also noticed that the display on the ATC program was jerky, so I went into the Windows Task manager and saw that they ATC program was using over 40% of the processor. Didn't leave much left for P3D and AS16.  I just restarted the flight using my normal ATC program, and flying out of KHWD I got a solid 30 FPS.   default_smile.png

Share this post


Link to post

I have started using a program (others here had suggested this to me here) called "Process Lasso"

 

http://download.cnet.com/Process-Lasso-64-bit/3000-2094_4-10925183.html

 

The Saitek Instrument Panel's new driver and program was intruding on my P3D process. So I used this software to assign (affinity) the last 4 processors(of the 8 prcoessorss) to the saitek.EXE.

 

The only issue was, I went overboard and deassigned processors 0 and 1 from all the processes that is not P3D related including Chrome..and this did not go so well. My mouse became too laggy. So now I have done the affinity reassignment only for the saitek exe process. I need to go one by one slowly to see how far I can go with this.

 

This reassigning affinity would stick to the process after your reboot.. so you may want to try this for your ATC process.

Share this post


Link to post

I have started using a program (others here had suggested this to me here) called "Process Lasso"

 

http://download.cnet.com/Process-Lasso-64-bit/3000-2094_4-10925183.html

 

The Saitek Instrument Panel's new driver and program was intruding on my P3D process. So I used this software to assign (affinity) the last 4 processors(of the 8 prcoessorss) to the saitek.EXE.

 

The only issue was, I went overboard and deassigned processors 0 and 1 from all the processes that is not P3D related including Chrome..and this did not go so well. My mouse became too laggy. So now I have done the affinity reassignment only for the saitek exe process. I need to go one by one slowly to see how far I can go with this.

 

This reassigning affinity would stick to the process after your reboot.. so you may want to try this for your ATC process.

 

I had tried process lasso about a year ago and all it did for me was cause stutters in my audio. 

Share this post


Link to post

 

I found the problem, and it wasn't the Northern CA scenery. I have been trying out an ATC Demo program the last couple of days, and on a flight this morning I was approaching a small airport, KSLE, and the FPS started slowing way down again.. I also noticed that the display on the ATC program was jerky, so I went into the Windows Task manager and saw that they ATC program was using over 40% of the processor. Didn't leave much left for P3D and AS16.  I just restarted the flight using my normal ATC program, and flying out of KHWD I got a solid 30 FPS.   default_smile.png

 

 

Hi Bob

 

Was PF3 for any chance the demo you were trying? I was thinking on give it a try myself, that's why i ask you.

Cheers and glad you could find and solve your problem!

 

Ignacio (aka Tanocapo)

Share this post


Link to post

Hi Bob

 

Was PF3 for any chance the demo you were trying? I was thinking on give it a try myself, that's why i ask you.

Cheers and glad you could find and solve your problem!

 

Ignacio (aka Tanocapo)

 

 

No, not PF3. 

Share this post


Link to post

Very nice Bob! Ain't this hobby grand? So glad your in the zone again!

 

As you mentioned I also ditched Process Lasso. I recently installed an Asus STRIX 1080 and it came with GPU Tweak II 

software, always used MSI's Afterburner, it has a Gaming Booster tab that cut services and processes from 65+ to 20.

Sim never ran better!

Safe skies!

Share this post


Link to post

Very nice Bob! Ain't this hobby grand? So glad your in the zone again!

 

As you mentioned I also ditched Process Lasso. I recently installed an Asus STRIX 1080 and it came with GPU Tweak II 

software, always used MSI's Afterburner, it has a Gaming Booster tab that cut services and processes from 65+ to 20.

Sim never ran better!

Safe skies!

 

I ve been using this one for about a year. Works very well and it''s free. http://www.bluesprig.com/jetboost.html

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this