Sign in to follow this  
Chatefucio

Horrible autogen pop-ups p3d v3.4

Recommended Posts

Hi guys. 

 

I am writing because in recent time I've noticed that texutre loading got lot worse than it was before. About a month ago I uptated to version 3.4 (everything but scenery). Not sure if that is the reason, but I've just spotted this horrible loading of autogen and it is really painful over big cities... My specs are i7 4790k @4.7 and nvidia gtx980... Drivers are updated.. What could be the trick? Down is link to video... check it out, watch till the end (settings can be seen).

 

Thanks for assistance...

 

Link: https://youtu.be/oHpL7su6-N8

Share this post


Link to post
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

This looks definitely not normal. Have you applied any AFFINITYMASK tweaks?  I remember having a similar issue when I played around with Affinitymask settings in the prepar3d.cfg. If you are not sure, your best bet would be to delete the prepar3d.cfg and let the program rebuild a new one.

Share this post


Link to post

I am not sure but it looks like Autogen loading per tile to me.

Look in you P3D.cfg file for the line Prevent Autogen Popups and male sure it is set to 1..

 

Good luck.

Share this post


Link to post

Hi guys, thanks for replies... Deleted .cfg and now without any of tweaks, situation is pretty simmilar... I also reverted nvidia driver to one form february... But still not alpha fade :sad: These poppups are really disgusting... What to do? 

 

Dont even know what caused this! I didn't do nothing special in last two months except upgrading to 3.4 version and some driver updates... Tweaks can't be reason as this happens also with brand new .cfg file... 

 

Link to video recorded after deleting p3d.cfg file:

 

.cfg:

[AContain]

EnableRibbonVisuals=0
LabelColor=FFFF0000
LabelDelay=1000
RibbonFidelity=5.000000
RibbonMaxDistance=3218.689941
ShowLabelAirline=0
ShowLabelAirlineAndFlightNumber=0
ShowLabelAirspeed=0
ShowLabelAltitude=1
ShowLabelContainerId=0
ShowLabelDistance=1
ShowLabelFlightPlan=0
ShowLabelHeading=0
ShowLabelManufacturer=1
ShowLabelModel=1
ShowLabels=0
ShowLabelTailNumber=0
ShowRibbonAircraftAI=0
ShowRibbonGroundAI=0
ShowRibbonUser=0
ShowUserLabel=0
 
[ATC]
AutoOpenAirTrafficWindow=1
COMM_MSG_AI_ATC_COLOR=0XFF8C00
COMM_MSG_ATC_AI_COLOR=0X00008B
COMM_MSG_ATC_USER_COLOR=0X006400
COMM_MSG_ATIS_COLOR=00000000
COMM_MSG_USER_ATC_COLOR=0XA52A2A
PilotVoice=0
ShowATCText=1
UsePilotVoice=1
 
[ATTACHMENTS]
AutoWeaponSwitching=False
HighlightDuration=1.000000
IgnoreAttachmentForces=False
IgnoreAttachmentWeight=False
UnlimitedCountermeasures=False
UnlimitedWeapons=False
WeaponHighlight=False
 
[Avatar]
DefaultAvatar=Frank Aerosoft, Pilot Male with High Viz Jacket
 
[CONTROLS]
Controls_Current=Standard
Controls_Default=Standard
KBDAIL=64
KBDELEV=64
KBDRUD=64
 
[DISPLAY]
ActiveWindowTitleBackGroundColor=0,28,140,64
ActiveWindowTitleTextColor=255,255,255
ChangeTime=4.000000
Fullscreen=False
FullScreenAutoFill=True
FullScreenBackground=True
FXAA=1
InfoBrakesEnable=False
InfoCountermeasureEnable=False
InfoLowerLeftBackGroundColor=255,0,0,128
InfoLowerLeftTextColor=255,255,255
InfoLowerRightBackGroundColor=255,0,0,128
InfoLowerRightTextColor=255,255,255
InfoOverspeedEnable=True
InfoParkingBrakesEnable=False
InfoPauseEnable=True
InfoSlewEnable=False
InfoStallEnable=False
InfoUpperLeftBackGroundColor=0,0,0,0
InfoUpperLeftTextColorNonUser=255,127,0
InfoUpperLeftTextColorUser=255,0,0
InfoUpperRightBackGroundColor=0,0,0,0
InfoUpperRightTextColor=255,0,0
InfoUpperRightTextEnable=True
InfoWeaponSystemEnable=False
MSAA=2
NonActiveWindowTitleBackGroundColor=24,33,87,64
NonActiveWindowTitleTextColor=255,255,255
SKINNED_ANIMATIONS=1
SSAA=0
TEXTURE_BANDWIDTH_MULT=120
TEXTURE_FILTERING=4
TransitionTime=4.000000
TRIPLE_BUFFER=0
UPPER_FRAMERATE_LIMIT=0
VSYNC=0
WideViewAspect=False
 
[DISPLAY.Device.NVIDIA GeForce GTX 980.0.0]
Mode=1920x1080x32
 
[DynamicHeadMovement]
HeadMoveTimeConstant=1.000000
LonAccelOnHeadLon=-0.020000
LonAccelOnHeadPitch=-0.010000
MaxHeadAngle=5.000000
MaxHeadOffset=0.300000
RollAccelOnHeadLat=0.010000
RollAccelOnHeadRoll=0.100000
YawAccelOnHeadLat=-0.100000
 
[FACILITIES]
CITY=
COUNTRY=
GTL_BUTTON=4096
STATE=
 
[GRAPHICS]
AIRCRAFT_REFLECTIONS=1
BUILDING_SHADOWS_CAST=0
BUILDING_SHADOWS_RECEIVE=0
CLOUD_SHADOW_CAST_DISTANCE=2
CLOUD_SHADOW_TEXTURE_SIZE=512
CLOUD_SHADOWS_CAST=1
COCKPIT_HIGH_LOD=1
CONTENT_NO_SHADOW=0
DAWN_DUSK_SMOOTHING=1
DYNAMIC_REFLECTIONS=0
EFFECTS_DISTANCE=1
EFFECTS_QUALITY=2
EXTERIOR_SHADOWS_CAST=1
EXTERIOR_SHADOWS_RECEIVE=1
ForceWindowedVsync=1
GROUND_SHADOW_TEXTURE_SIZE=2048
HDR=1
HDR_BLOOM_BLUR_SIGMA=0.800000
HDR_BLOOM_MAGNITUDE=2.060000
HDR_BLOOM_THRESHOLD=3.000000
HDR_BRIGHTNESS=1.040000
HDR_SATURATION=0.490000
IMAGE_QUALITY=0
INTERIOR_SHADOWS_CAST=1
INTERIOR_SHADOWS_RECEIVE=1
LANDING_LIGHTS=1
LENSFLARE=0
MIPMAP_VC_PANELS=1
NUM_LIGHTS=4
OBJECT_SHADOW_CAST_DISTANCE=0
SCREEN_CAPTURE_MAX_JOBS=10
See_Self=1
SHADER_CACHE_VERSION=1
SHADOW_LOG_PARTITION_HIGH=0.850000
SHADOW_LOG_PARTITION_LOW=0.850000
SHADOW_LOG_PARTITION_MID=0.850000
SHADOW_LOG_PARTITION_ULTRA=0.850000
SHADOW_NUM_CASCADES_HIGH=7
SHADOW_NUM_CASCADES_LOW=4
SHADOW_NUM_CASCADES_MID=5
SHADOW_NUM_CASCADES_ULTRA=12
SHADOW_QUALITY=3
SIMOBJECT_SHADOWS_CAST=0
SIMOBJECT_SHADOWS_RECEIVE=0
TERRAIN_SHADOW_CAST_DISTANCE=2
TERRAIN_SHADOWS_CAST=1
TERRAIN_SHADOWS_RECEIVE=1
TESSELLATION=1
Text_Scroll=1
TEXTURE_MAX_LOAD=1024
TEXTURE_QUALITY=3
TONEMAP_DAY_EXPOSURE_KEY=0.280000
TONEMAP_NIGHT_EXPOSURE_KEY=0.130000
VEGETATION_SHADOWS_CAST=0
VEGETATION_SHADOWS_RECEIVE=0
VIDEO_CAPTURE_BIT_RATE=800000
VIDEO_CAPTURE_FPS=30
VIDEO_CAPTURE_HEIGHT=360
VIDEO_CAPTURE_WIDTH=480
ViewGroup_Number=-1
 
[iNTERNATIONAL]
ASLAT=2
ASLON=1
MEASURE=0
 
[JOBSCHEDULER]
AffinityMask=14
 
[MAIN]
DISABLEPRELOAD=1
FIBER_FRAME_TIME_FRACTION=0.1
HIDEINFOTEXT=1
HideMenuFullscreen=1
HideMenuNormal=0
IgnoreInvalidLocale=True
LabelsSupported=Airplane, Helicopter
Location=1,7,1921,1047,\\.\DISPLAY1
LocationFullScreen=0,0,1920,1080,\\.\DISPLAY1
Maximized=0
ShowInfoText=1
SimObjectPaths.0=SimObjects\Airplanes
SimObjectPaths.1=SimObjects\Avatars
SimObjectPaths.10=SimObjects\Weapons
SimObjectPaths.11=SimObjects\Countermeasures
SimObjectPaths.2=SimObjects\UT2 Aircraft
SimObjectPaths.3=SimObjects\IVAO_MTL
SimObjectPaths.4=SimObjects\Rotorcraft
SimObjectPaths.5=SimObjects\GroundVehicles
SimObjectPaths.6=SimObjects\Boats
SimObjectPaths.7=SimObjects\Animals
SimObjectPaths.8=SimObjects\Misc
SimObjectPaths.9=SimObjects\Submersible
SimObjectPathsRemarks=These entries were automatically added from SimObjects.cfg by Migration Tool. Set RepairConfig=0 in MigrationTool.cfg to disable.
User Objects=Airplane, Helicopter, Submersible, ExternalSim, Avatar
 
[MISC]
Com_Rate=7
 
[MOUSE]
EnableGestures=False
 
[PANELS]
IMAGE_QUALITY=1
PANEL_MASKING=1
PANEL_OPACITY=100
PANEL_STRETCHING=1
PANELS_ALWAYS_ON_TOP=1
QUICKTIPS=0
SAVE_AND_LOAD_PANEL_STATE=0
UNITS_OF_MEASURE=0
 
[PointOfInterestSystem]
CycleSetting=0
 
[REALISM]
AllowEngineDamage=True
AutoCoord=False
CrashDetection=False
CrashTolerance=1.000000
CrashWithDyn=True
GEffect=True
General=1.000000
GyroDrift=False
GyroEffect=1.000000
ManualLights=True
OnCrashAction=0
PFactor=1.000000
RealMixture=True
StressDamage=False
Torque=1.000000
TrueAirspeed=False
UnlimitedFuel=False
 
[RECORDER]
RecordAirportVehicles=True
RecordAITraffic=True
RecordLeisureBoats=True
 
[sCENERY]
AUTOGEN_BATCH_LOD=2
AUTOGEN_TREE_MAX_DRAW_DISTANCE=9500.000000
AUTOGEN_TREE_MIN_DISTANCE_TO_LOD=2500.000000
IMAGE_COMPLEXITY=3
MaxRegionsPurgePerFrame=16
POP_FREE_AUTOGEN=1
 
[sIM]
OPTIMIZE_PARTS=1
SYSCLOCK=0
 
[slewTextInfo.1]
AirSpeed=1,5
Altitude=1,3
Heading=1,4
Latitude=1,1
Longitude=1,2
 
[slewTextInfo.2]
FrameRate=1,1
LockedFrameRate=1,2
 
[slewTextInfo.3]
AirSpeed=1,5
Altitude=1,3
FrameRate=2,1
Heading=1,4
Latitude=1,1
LockedFrameRate=2,2
Longitude=1,2
 
[sOUND]
PrimaryPlaybackDevice={DEF00000-9C6D-47ED-AAF1-4DDA8F2B5C03}
SOUND=1
SOUND_FADER1=0.260000
SOUND_FADER2=0.500000
SOUND_FADER3=0.500000
SOUND_FADER4=-0.500000
SOUND_LOD=0
SOUND_QUALITY=2
VoiceCaptureDevice={DEF00003-9C6D-47ED-AAF1-4DDA8F2B5C03}
VoicePlaybackDevice={DEF00002-9C6D-47ED-AAF1-4DDA8F2B5C03}
 
[sTARTUP]
DEMO=0
LOAD_SCENARIO_TOOLS=1
LoadCorePlugins=1
LoadWindow=1
STARTUP_DEMO=
 
[TERRAIN]
AUTOGEN_BUILDING_DENSITY=3
AUTOGEN_VEGETATION_DENSITY=4
DETAIL_TEXTURE=1
ENABLE_BATHYMETRY=1
LOD_RADIUS=4.500000
MESH_RESOLUTION=21
SWAP_WAIT_TIMEOUT=30
TESSELLATION_FACTOR=85
TEXTURE_RESOLUTION=25
UseGlobalTerrainView=True
WATER_CLARITY=30
WATER_DETAIL=1
WATER_REFLECT_AUTOGEN_BUILDINGS=0
WATER_REFLECT_AUTOGEN_VEGETATION=0
WATER_REFLECT_CLOUDS=1
WATER_REFLECT_SIMOBJECTS=0
WATER_REFLECT_TERRAIN=0
WATER_REFLECT_USERAIRCRAFT=1
WATER_REFRACT_AUTOGEN_BUILDINGS=0
WATER_REFRACT_AUTOGEN_VEGETATION=0
WATER_REFRACT_CLOUDS=0
WATER_REFRACT_SIMOBJECTS=0
WATER_REFRACT_TERRAIN=0
WATER_REFRACT_USERAIRCRAFT=0
 
[TextInfo.1]
AirSpeed=1,5
Altitude=1,3
Heading=1,4
Latitude=1,1
Longitude=1,2
WindDirectionAndSpeed=1,6
 
[TextInfo.2]
FrameRate=1,1
FuelPercentage=1,4
GForce=1,3
LockedFrameRate=1,2
 
[TextInfo.3]
AirSpeed=1,5
Altitude=1,3
FrameRate=2,1
FuelPercentage=2,4
GForce=2,3
Heading=1,4
Latitude=1,1
LockedFrameRate=2,2
Longitude=1,2
WindDirectionAndSpeed=1,6
 
[TrafficManager]
AirlineDensity=75
AIRPORT_SCENERY_DENSITY=0
FreewayDensity=8
GADensity=6
IFROnly=0
LeisureBoatsDensity=15
ShipsAndFerriesDensity=15
 
[uSERINTERFACE]
Map_Orientation=2
MUTE_ON_LOST_FOCUS=1
PAUSE_ON_LOST_FOCUS=0
PROMPT_ON_EXIT=1
RestoreTimeOnMove=1
ScreenshotImageFormat=0
SHOW_MISSION_CAPTIONS=0
SHOW_SCENARIO_WINDOW=1
 
[VirtualCopilot]
VirtualCopilotActive=0
 
[WEATHER]
AdjustForMagVarInDialog=1
CLOUD_COVERAGE_DENSITY=8
CLOUD_DRAW_DISTANCE=5
CLOUD_FACING_MODE=0
DETAILED_CLOUDS=1
DisableTurbulence=0
DownloadWindsAloft=0
DynamicWeather=0
MaxGustRampSpeed=200
MaxGustTime=500
MaxVarRampSpeed=75
MaxVarTime=50
MinGustRampSpeed=1
MinGustTime=10
MinVarRampSpeed=10
MinVarTime=5
OPTIMIZE_DENSE_CLOUDS=1
THERMAL_VISUALS=1
TurbulenceScale=1.000000
VolumetricFog=1
WeatherGraphDataInDialog=0
WindshieldPrecipitationEffects=1
 
[MULTICHANNEL]
condAccountPassword=0
[MULTIPLAYER]
condAccountPassword=0
VoiceVolume=-1.000000
FrameSyncRate=0
 

 

So, what to do? What could even cause this once of a sudden? Is there any entry that manages this parameter? :sad: Hope re-install is not only option, as it takes about 4 days to set up all these addons again.. ://// 

Share this post


Link to post

Try with Lower settings.

AI traffic at 75% ?

Lower the car traffic. Try with it off first.

Share this post


Link to post

How did you get the following entry in your prepar3d.cfg?

 

[JOBSCHEDULER]

AffinityMask=14

 

Have you entered it yourself, or was it there already?  This entry should not exist by default!

 

I suspect that you are using some add-on that manipulates your cfg file each time you use Prepar3D, even after you delete the configuration file and let P3D rebuild a new one. The reason for my suspicion is that your cfg file looks very arranged (with free spaces between the sections written out in capital letters in brackets) and in alphabetical order as far as the listing of the sections, which is NOT what you see by default. I know that FSDreamteam's add-on manager offers the option to make modifications to your cfg file from their tool. I also know that the Estonia migration tool rearranges your prepar3d.cfg, but it doesn't add new entries.

 

Could you list the add-ons that you are using?

Share this post


Link to post

Thanks for replies.. Tried traffic off, no change..

 

About Affinity mask -> the only thing i changed since new .cfg was created (as I tested if it makes difference, but it doesn't)

 

Addons (which have been used since the beginning and haven't caused any problems before):

-FTX global, vector

-REX 4 texture direct with soft clouds

-AS 2016

-FsCaptain

-EzDok camera

-Fsuipc (up to date)

-Ultimate traffic 2

-GSX  

 

What could once of a sudden cause alpha-fade of autogen to stop working? That's really strange.. 

Share this post


Link to post

 

 


[JOBSCHEDULER]
AffinityMask=14

 

Unless you have Hyper-Threading turned in your BIOS, P3D does not require this entry.   From everything I have read and personal experience, get rid of it if you don't have Hyper-Threading turned on in your BIOS.   You want P3D to have full access to ALL of your cores.   Add-ons such as Active Sky and other EXE based add-ons should be moved off of Core 0 (and Core 1 if you can spare it) and put on their own cores.   This can be done via batch file or if you want to keep life simple use a program like SimStarterNG to point your add-ons at different cores.     This may help.    In your list above, on my setup, I have Active Sky, EZDOK running on Core 2,3,4 and 5.    The only thing running on Core 0 and 1 is P3D and Windows.  (I have 3930k 6-Core).   If you only have a 4-core you'll want your add-ons running on cores 2 and 3.   Works great on my end and keeps my sim smooth and locked at 30 FPS most of the time.  I don't see Autogen pop either.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post

I don't know it looks normal to me for loading in addon scenery areas.  When I had Orbx soca installed and my addon airports (along with the addon aircraft I was flying) my tiles would pop in too.  As  I understand, it's the hardware trying to catch up.

Share this post


Link to post

if you can put the autogen shadow receive on, it will make it look way better, and should hide the effect to some extent when the autogen is in shadow (which is when it would be most noticeable) . i cant run with it off, bright autogen etc in shadowed areas looks terrible.

Share this post


Link to post

Hi guys.. Sory for late reply...

 

I decided to do a complete p3d reinstall as it really got on my nerves.. So yeah... Now, again installin all addons, step by step... Damn! 

And yes, after fresh re-install, alpha-fades are back. I'm pretty sure, that upgrade to 3.4 (from 3.3) caused problem, as I installed Client and Content only, not Scenery. I think here was the bug...

 

Thanks anyways :)

Share this post


Link to post

I believe this was the price to pay for OOM improvement?

  • Upvote 1

Share this post


Link to post

I have a different take on what's going on in this video. It is very easy to replicate such "popping autogen" by flying very fast at a fairly low altitude even with one of the default jet fighters, like for example the F35. Because the user's viewpoint is so detailed (low altitude gives you simobjects with the highest LOD models and the highest resolution textures) and the aircraft is flying so fast, the computer cannot keep up with loading autogen and scenery. FSX and subsequently P3d are designed to work this way. The other alternative would be to have the entire landscape  be a patchwork quilt of high quality textures plus autogen ... combined with black rectangles. I guess that ACES probably decided that the user would rather see an entire landscape of low resolution textures without autogen.

Share this post


Link to post

You also have LOD Radius at 4.5. which is fine if you want more FPS but should be at 6.5.    Could also try upping FTFF to 0.2 or higher. 

 

But like Jay said above if you are flying at say between 250-300 kts at 1000 to 9000 ft the sim will always be trying to play catch up with the autogen and sharpen textures. 

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this