Jump to content

Chapstick

Long pauses are back in in the 4.5 hot fix?

Recommended Posts

One of the nice things about 4.5 was that it eliminated a consistent long pause when taking off at FlightBeam's KSFO. It also eliminated long pauses at some other areas with issues. With the latest hotfix, I just tried taking off from 1R at SFO and it appears that the long pause is back. Is anyone else seeing this?

Share this post


Link to post

So far I am NOT!  The long pauses seem to be eliminated for me (cross my fingers).  I am extremely happy with the hotfix, SkyForce, Environment Force, and ActiveSky.   I start each one of them before flying, and my flights are smoother than ever.  I will try KSFO and see if that is different (Flightbeam's version).

Stan

Share this post


Link to post

Yup, same thing at Van Nuys R16R.. but the pause is a lot less pronounced than in V4.4. so "not as bad"..

Share this post


Link to post

I am experiencing long pauses when tool tips display. For example in the FSL A320 if I hover the mouse over a button or control to cause a tool tip to appear, when I move the mouse away from the tool tip which causes it to disappear I experience a long pause. Every time. The solution for me so far is to turn off tool tips.

I also experience log pauses whenever my mouse cursor leaves the active P3D window. For example I use a separate PC for Active Sky, PFPX, Navigraph Charts, etc. I use software called Multiplicity which allows me to control the mouse and keyboard of the second PC with the mouse and keyboard on my primary Flight Sim PC. Its seamless, I just move the mouse off the edge of the screen over to the second monitor which is attached to the second PC. When I move the mouse back and click into the P3D window I get a long pause. I have been using P3D in this way for years now since version 2. With the latest 4.5 and 4.5 hotfix 1 I have noticed this long pause issue with the tool tips and multiplicity.

  

Share this post


Link to post

The pauses are still in the same predictable areas. I was really hoping that this issue would be addressed, but it wasn't. Maybe in the next update.

Share this post


Link to post
4 hours ago, Chapstick said:

One of the nice things about 4.5 was that it eliminated a consistent long pause when taking off at FlightBeam's KSFO. It also eliminated long pauses at some other areas with issues. With the latest hotfix, I just tried taking off from 1R at SFO and it appears that the long pause is back. Is anyone else seeing this?

+1

Share this post


Link to post

i just downloaded 4.5 last night and cannot use EF after I bought it. Is this hot fix separate from the main installer for 4.5 ? 

Share this post


Link to post
Posted (edited)
5 hours ago, DJJose said:

The pauses are still in the same predictable areas. I was really hoping that this issue would be addressed, but it wasn't. Maybe in the next update.

I've said it before, and I'll say it again. They are never going to pull software developers off doing stuff for the military to do stuff for simmers. There is no financial uptake of fixing London, San Fran, Toronto or HK vs Creating more USPs for the Saudi and Aussy Air Force. 

That's regardless of how much time some dude  spoke to Simbol at a stand at a flightsim convention. 

Unfortunately We are worth peanuts compared to the Saudi Air Force who just had a whole airbase added for them in 4.5.  There are more people using Farm Simulation that flight simulation. Harsh but true

It would be like asking the head of IT at my work to pull 3 IT guys of working on Web sales analytics to update all flight ops excel 2003 to excel 2019.  He tell me to politely bugger off. 

Money pure and simple.  Sure the It would smuze me a bit, but he still aint gonna do anything. 

Edited by tooting
  • Like 1

Share this post


Link to post

Although saying that I just landed by in Gatwick and the pause has gone there. First time in years 

Share this post


Link to post
3 hours ago, tooting said:

Although saying that I just landed by in Gatwick and the pause has gone there. First time in years 

Heh 😎

 

Share this post


Link to post
9 hours ago, DJJose said:

The pauses are still in the same predictable areas. I was really hoping that this issue would be addressed, but it wasn't. Maybe in the next update.

But it was addressed, that's what's so confusing. It was in the initial 4.5 hotfix, and now it's out.

Share this post


Link to post
17 minutes ago, Chapstick said:

But it was addressed, that's what's so confusing. It was in the initial 4.5 hotfix, and now it's out.

Probably because the problem that required the hotfix, was excess rendering of autogen at further ranges. That means overall reduced performance but that would also mean everything is 'pre-loaded' much sooner, thus you avoid that stutter as a huge chunk of autogen is loaded in. You'll probably get the same effect by turning up your sliders, as pre-hotfix conditions.

Share this post


Link to post
6 hours ago, tooting said:

That's regardless of how much time some dude  spoke to Simbol at a stand at a flightsim convention.

LOL

Share this post


Link to post
Posted (edited)
4 hours ago, Chapstick said:

But it was addressed, that's what's so confusing. It was in the initial 4.5 hotfix, and now it's out.

rubbish no it wasnt.  please fly into  Klax with a bit of autogen on with a payware a/c, same with YYZ  it will stuuter and lag the whole way down the ils from 5 miles no amount of BS from LM will stop that

Edited by tooting

Share this post


Link to post
1 hour ago, tooting said:

rubbish no it wasnt.  please fly into  Klax with a bit of autogen on with a payware a/c, same with YYZ  it will stuuter and lag the whole way down the ils from 5 miles no amount of BS from LM will stop that

We’re talking about different issues. Yes, the rendering engine is garbage and will always stutter. But in the initial 4.5 release they fixed a very specific long stutter that occurred at the same location at SFO (and other airports).  

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
1 hour ago, tooting said:

rubbish no it wasnt.  please fly into  Klax with a bit of autogen on with a payware a/c, same with YYZ  it will stuuter and lag the whole way down the ils from 5 miles no amount of BS from LM will stop that

It was. Stuttering and pauses near autogen heavy areas and dense airports is an age old issue. The 4.5 issue was due to autogen being rendered even further out than what the sliders were set to, causing even larger chunks of autogen to bog down the CPU, thus longer and more severe pauses when it tried to load a segment. The ESP's autogen rendering has always been a mess. The issue that required 4.5 to be hotfixed, has indeed been fixed.

Share this post


Link to post
6 hours ago, Chapstick said:

We’re talking about different issues. Yes, the rendering engine is garbage and will always stutter. But in the initial 4.5 release they fixed a very specific long stutter that occurred at the same location at SFO (and other airports).  

The Gatwick one for example?? I give you that 

Share this post


Link to post

Pauses, stutters, loading textures in the distance. All still there and they have always been since v4 was released. Let's not kid ourselves.

Share this post


Link to post

I'll keep looking for those pauses.....but so far, 100% better than before.

 

Stan

Share this post


Link to post

I get long pauses when flying low, not necessarily on approach anywhere, straight and level about 100-5k ft above this smooth and maxed on frames.

I get it most flying around the orbx regions which I have global, vector, regions and true earth working where i fly and get pauses.

Initially thought it was the auto save pause but found huge improvement in that when added to firewall and AV permissions.

I've read that i should disable orbx regions and/or vector but I love the looks.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...