Captain Z

GTN750 Mod FIX for TBM850 version 2 update

Recommended Posts

With the release of the TBM 850 version 2 update, some problems were created for the integration of Bert Pieke's GTN 750 mod.

 

The biggest problem is not being able to use the autopilot panel in the VC, which means you lose the ability to set heading, altitude, etc.....

 

As I absolutely love the GTN 750 mod, and didn't want to fly the TBM 850 without it, I created an update to fix the compatibility issue.

 

I contacted Mr. Pieke, and he gave me his permission to distribute the fix/update to anyone who wants to use his GTN750 mod with the new Version 2 TBM850.

 

NOTE: This is only an update for the GTN750 mod. If you don't have the original GTN750 mod for the TBM850, you need to contact Bert Pieke through PM to get it.

 

The update enables you to use the autopilot panel in the VC again (as much as Carenado's autopilot works, anyways), and also adds compatibility with the updated shift+# pop-up windows.

 

If you would like the update, please send me a PM with your email, and I will send you the update as soon as I can.

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

I have updated the TBMv2 mod fix, so that the PFD popup window now works properly when you press shift + 1.

 

I will be mailing the new update to everyone who has requested the v2 fix so far, and will be sending the new version to all future requests.

 

- Captain Z

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Capt.  I appreciate your willingness to share your mod with others.  It works great.

 

Bruce Ross

Share this post


Link to post
Share on other sites

You are all most welcome. I'm glad we can all continue to fly with Mr. Pieke's wonderful GTN750 mod.

 

Happy flying,

 

- Captain Z

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello could you please send me the Bert Pieke GTN750 Mod FIX for TBM850 version 2 update? You can send it to gaivy912@yahoo.com

Thank You I really appreciate it...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello could you please send me the Bert Pieke GTN750 Mod FIX for TBM850 version 2 update? You can send it to gaivy912@yahoo.com

 

Thank You I really appreciate it...

Send Bert a PM with your email address.  Don't list your email address in the forum.  Just so you know...........

Share this post


Link to post
Share on other sites

I applied Bert's mod and then the V2 mod from Captain Z.  AP seems to be working except for the altitude and VS knobs.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have applied V2 mod as well and like you the altitude and vs knobs do not work in VC, however, the knobs light up and you can turn them etc. Interestingly, I can use my VRinsight panel to adjust ALT and VS so I do have a work around.

 

Bruce

Share this post


Link to post
Share on other sites

hello, I can pass you the VC of the TBM 850 if you do please  :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello,

 

I tried different purposeful  "mistakes" with  the installation of the mod with the update, and was unable to reproduce the issue with the alt and vs. They worked normally for me. This was while using the sim P3D v2.

 

I have just updated to a fresh install of P3D v3, and downloaded the TBM850 v2 and installed it as well. On initial use, the alt and vs controls appear to not work.

 

I'm not sure if it's related to P3D v3, or if there is a more recent version of the TBM v2 that I downloaded and installed.

 

Now that I have the issue reproduced, I will look into it, time allowing, and see if I can figure out the cause, and a fix for the issue.

 

Anyone who has this issue, please post what sim you are currently using, if possible.

 

Thank you,

 

Captain Z

Share this post


Link to post
Share on other sites

I’m using W10, P3D V3.4, and using the V2 TBM mod.  I can confirm the alt and vs don’t appear.  However if I bring up the PFD by pressing Shift + 1 they work in the 2D display.  I’ve noticed sometime later during the flight the alt just appears in the PDF.  Then, if I adjust the alt for descent I have to bring up the 2D PFD again.

 

I had this problem with the previous version of P3D V3 as well.

 

Bruce R

Share this post


Link to post
Share on other sites

I’m using W10, P3D V3.4, and using the V2 TBM mod.  I can confirm the alt and vs don’t appear.  However if I bring up the PFD by pressing Shift + 1 they work in the 2D display.  I’ve noticed sometime later during the flight the alt just appears in the PDF.  Then, if I adjust the alt for descent I have to bring up the 2D PFD again.

 

I had this problem with the previous version of P3D V3 as well.

 

Bruce R

 

i'm using w8.1, FSX:Steam and using the V2 TBM mod. i have the same problem 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Finally solve the error !!!!

 

Modify the panel.cfg file a bit, but that was not decisive.

 

The only thing to do is to remove the "xxx" from file G1000_PFDTBMVC.spb, this was done when the GTN 750 was installed for v1. Bert Mod "In the new folder, rename three files by adding xxx to their names: G1000_PFDTBMVC.spb,".

 

With this change is solved !! In few words leave this original file

 

 

This is my Panel.cfg 

********************************************

 


[Window Titles]

Window00=PFD Panel

Window01=GTN750

Window03=AUTOPILOT

Window04=WINDOWS MANAGER

//Window05=INFO

Window06=ENGINE SETUP

Window07=SWITCHES AND KNOB

 

 

 

[VIEWS]

VIEW_FORWARD_DIR=-1.000, 0.000, 0.000

 

//--------------------------------------------------------

[Window00]

Background_color=0,0,0 

size_mm=1400,969

position=6

visible=0

ident=MAIN_PANEL

 

window_size=0.495, 0.61

no_luminous=1

window_pos=  0.000,  0.370

 

 

gauge00=TBM850_G1000!G1000_config,         0,0,   1,  1

gauge01=TBM850_G1000!G1000_PFDTBM,            0,0,1400, 969

gauge02=TBM850CAR!ToggleCARG1000,           60,0,1000,  25

 

//--------------------------------------------------------

[Window01]

Background_color=0,0,0

size_mm=937,887

ident=14401

position=8

window_size= 0.340, 0.580

zorder=99

gauge00=F1GTN!GTN750,  0,0,937,887,UNIT1.POP

 

//--------------------------------------------------------

[Window03]

Background_color=0,0,0 

size_mm=1199, 200

position=1

visible=0

windowsize_ratio=1.00

ident=10130

window_pos= 0.248, 0.020 

window_size= 0.506, 0.150 

 

 

size_mm=443, 712

gauge00=TBM850_GAUGE!Gauge_AUTOPILOT_TBM850,         0,  0,  1199, 200

gauge01=TBM850CAR!Toggle10130,                           0,  0,  1199, 10

 

//--------------------------------------------------------

[Window04]

Background_color=0,0,0 

size_mm=500,261

position=0

visible=0

ident=796

 

window_size= 0.198,0.165

window_pos= 0.010, 0.145

zorder=5

 

gauge00=TBM850CAR!Control_windows,  0,0,500,261

 

//---------------------------------------------INFO-----------

//[Window05]

//file=info.bmp 

//size_mm=419,181

//window_size_ratio=1.000  

//position=0

//visible=0

//ident=10020

//window_size= 0.250, 0.120

//window_pos=  0.010, 0.020

 

//gauge00=TBM850CAR!ToggleCAR530,  10,10,400,100

 

 

//--------------------------------------------------------

[Window06]

Background_color=0,0,0 

size_mm=600,653

 

 

window_size= 0.350, .500

 

position=3

visible=0

nomenu=1

ident=10060

 

 

gauge00=GAUGETBM850!StartWindowsAircraft ,   0,  0, 600,653

 

//--------------------------------------------------------

[Window07]

Background_color=0,0,0 

size_mm=600,653

 

 

window_size= 0.350, .500

 

position=5

visible=0

nomenu=1

ident=10050

 

 

gauge00=GAUGETBM850!StartWindows ,   0,  0, 600,653

 

 

 

 

//--------------------------------------------------------

[Vcockpit01]

Background_color=0,0,0 

size_mm=512,512

visible=0

pixel_size=1024,1024

texture=$Panel_1

 

gauge00=TBM850_G1000!G1000_config,     0, 0,   1,   1

gauge01=GAUGETBM850!Gauge_CLOCK_DIG,        0,  0,   1,   1

gauge02=TBM850_G1000!G1000_PFDTBMVC,       0, 0, 384, 266

gauge03=TBM850CAR!ToggleCARG1000,         64, 0, 256,  32 // agree

 

//--------------------------------------------------------

[Vcockpit02]

Background_color=0,0,0 

size_mm=512,512

visible=0

pixel_size=1024,1024

texture=$Panel_2

 

gauge00=TBM850_G1000!MFD_GTN,       1, 0, 383,266

gauge01=F1GTN!GTN750VC, 130,-23,202,244,UNIT1

gauge02=CARTBM850_G1000!GPS_TCAS,         0, 0,   1,   1

gauge03=TBM850_G1000!Popup_GTN,  128, 0, 128, 20               // change TBM_Controls for TBM850_G1000

 

 

//--------------------------------------------------------

[Vcockpit03]

Background_color=0,0,0 

size_mm=512,512

visible=0

pixel_size=512,512

texture=$Panel_3

 

gauge00=TBM850_G1000!Radio_Filler,          0,   1,372, 140

gauge01=TBM850_G1000!Radio_Filler,          0,   141,372, 140

gauge02=TBM850_G1000!G1000_Audio,  437,   0, 75, 423

gauge03=GAUGETBM850!Gauge_Anum_MASTER_WARNING,      0, 284, 71,  52

gauge04=GAUGETBM850!Gauge_Anum_MASTER_CAUTION,      0, 337, 71,  52

gauge05=TBM850_GAUGE!Gauge_AUTOPILOT_TBM850VC,   0, 425, 512,  86

gauge06=CarSound_TBM850!CarSound,           2,2,5,5

gauge07=TBM850_Cabin_alt!C340_PRESS,  0,0,1,1

gauge08=TBM850CAR!Toggle10030,                         0,  0, 373, 5

 

 

//gauge00=TBM_Controls!Radio_Filler,          0,   1,372, 140

//gauge01=TBM850_G1000!G1000_Audio,  437,   0, 75, 423

//gauge02=GAUGETBM850!Gauge_Anum_MASTER_WARNING,      0, 284, 71,  52

//gauge03=GAUGETBM850!Gauge_Anum_MASTER_CAUTION,      0, 337, 71,  52

//gauge04=TBM850_GAUGE!Gauge_AUTOPILOT_TBM850VC,   0, 425, 512,  86

//gauge05=CarSound_TBM850!CarSound,           2,2,5,5

//gauge06=TBM850_Cabin_alt!C340_PRESS,  0,0,1,1

//gauge07=TBM850CAR!Toggle10030,                         0,  0, 373, 5

 

 

//--------------------------------------------------------

[Vcockpit04]

Background_color=0,0,0 

size_mm=512,512

visible=0

pixel_size=1024,1024

 

texture=$Panel_4

 

gauge00=TBM850_G1000!G1000_PFDTBMVC2,       0, 0, 384, 266

 

 

[Default View]

X=0

Y=0

SIZE_X=8192

SIZE_Y=6143

 

 


Day=255,255,255

Night=255,255,255

Luminous=201,64,64

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello all,

 

Mr. Pieké and I communicated on the issue, and both suspected a file mismatch issue with his original mod, and a later (updated) version of the TBMv2.

 

The mismatch is with a file other than the panel.cfg, so it does not need to be changed.

 

Mr. Pieké has updated the installation of his mod, and removed all the extraneous files (eliminating the mismatch), and creating a simpler installation process as well.

 

He will now be distributing the new install version of the mod, along with my v2 fix, in a single package.

 

He has also given me permission to distribute the new full install package, with the v2 fix, to anyone who requests it.

 

I will be sending out the full package to everyone who previously requested the v2 fix, but it may take some time, as it is the holidays, and I am busy with both work and visiting family.

 

I will get the new version out to current users as soon as possible, and will be sending the new version for all future requests.

 

Happy Holidays,

 

Captain Z

 

EDIT:

 

I've decided I want to get a few flights in, to make sure all is well, before sending out the new mod to current v2 fix users, as it is a rather large number of people.

 

I will still send it out immediately to anyone who requests it.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
If you do not change the file panel.cfg delete popup of PFD and GTN750 (you need shift +), but to each one.

 

cheeers

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mine all seems fine now since the latest flight, Did a flight from and landed in Low Vis ILS all the way down to minimums.

 

The only issue i now have is that i don't think the auto fuel tanker selector is working,  

 

Do others have this issue?

 

Cheers Neil M.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tested the auto fuel select switch, and whether it was switched on or off was properly displayed in the PFD.

 

So it appears to work fine, for me, at least.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tested the auto fuel select switch, and whether it was switched on or off was properly displayed in the PFD.

 

So it appears to work fine, for me, at least.

Yes i think it was me putting  BP AUX in OFF instead of auto, that may have made a difference.

 

I have it working now.

 

Switching every 1m 15s on the ground and 10m in the air.

 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Captain for sending me the v2 update of Bert's mod.  After installing, everything worked fine except that there is a black blank space on the left side of the GTN 750 panel display.  Initially the buttons were not responding, but now, all of a sudden, they started working and seem to be fully functional.  I can bring up the "floating" GTN 750 by using Shift + 2 and that display is as it should be.  So in summary, the main GTN 750 display has a black blank space from top to bottom on the left side of the screen.  I think it must have to do with the delineation of the pixel specs in the panel.cfg, but I don't know which line I would need to change to correct this.  Any suggestions would be appreciated.  

Thanks,

Ken Jones 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/4/2017 at 0:47 PM, geauxken09 said:

Thanks Captain for sending me the v2 update of Bert's mod.  After installing, everything worked fine except that there is a black blank space on the left side of the GTN 750 panel display.  Initially the buttons were not responding, but now, all of a sudden, they started working and seem to be fully functional.  I can bring up the "floating" GTN 750 by using Shift + 2 and that display is as it should be.  So in summary, the main GTN 750 display has a black blank space from top to bottom on the left side of the screen.  I think it must have to do with the delineation of the pixel specs in the panel.cfg, but I don't know which line I would need to change to correct this.  Any suggestions would be appreciated.  

Thanks,

Ken Jones 

Hi Ken,

Sorry for the late response. I have been on vacation to attend my sons wedding.

Usually, the problem you describe is because the avionics switch on the overhead panel is set to "Start" instead of "On".

It's a 3 position switch, so make sure it's flipped up as high as it will go. I believe this will fix the problem.

 

I have also noticed, since arriving home, that my PM box is 100% full. I will do some quick cleanup so people can PM me again.

 

Ken, I will also be responding to your PM question. It should also be an easy fix.

Happy Flying,

Captain Z

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/18/2016 at 10:25 AM, Captain Z said:

With the release of the TBM 850 version 2 update, some problems were created for the integration of Bert Pieke's GTN 750 mod.

 

The biggest problem is not being able to use the autopilot panel in the VC, which means you lose the ability to set heading, altitude, etc.....

 

As I absolutely love the GTN 750 mod, and didn't want to fly the TBM 850 without it, I created an update to fix the compatibility issue.

 

I contacted Mr. Pieke, and he gave me his permission to distribute the fix/update to anyone who wants to use his GTN750 mod with the new Version 2 TBM850.

 

NOTE: This is only an update for the GTN750 mod. If you don't have the original GTN750 mod for the TBM850, you need to contact Bert Pieke through PM to get it.

 

The update enables you to use the autopilot panel in the VC again (as much as Carenado's autopilot works, anyways), and also adds compatibility with the updated shift+# pop-up windows.

 

If you would like the update, please send me a PM with your email, and I will send you the update as soon as I can.

 

I would very much like to try your update as a last ditch effort to not scrap this plane for salvage (haha)

Like You, I'm not interested in flying it without the GTN 750 Mod. Today I checked my files  Panel.cfg etc for all the right things. Loaded up aircraft with procedure list on lap. first the integrated 750 had no Audio. I could window it and it was fine  ??? More importantly the gremlins AKA demons in the autopilot sap all the fun from flying it. It seems to have a mind of its own....a devious destructive one ..  Flying along level at FL280 and I touched the "Flaps up - 850 HP" mode and the A/P goes nuts. It takes 5K' to get a handle on it. then I touch the SPEED set. again it goes berserk.  I'll be thankful if your MOD makes this 1/4 of the aircraft the Duke Turbine is. Thanks   mikebxb@gmail.com  

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now