Sign in to follow this  
TrafficPilot

ASN hotfix and DX10 fixer - flashing screen during rain/snow

Recommended Posts

Looks like the ASN hotfix has upset my DX10 setup. May do the same to others with DX10 using ASN after the hotfix?

 

Installed last night and DX10fixer complained that something had changed in FSX and I needed to reinstall the fixer which I've now done. Not fully tested yet to see if the flashing has gone. Was fine before the ASN hotfix. Will check tonight.

 

Regards

 

Adam

Share this post


Link to post
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

No problems here. Do you use the latest FSUIPC? 4927a?

Share this post


Link to post

I had the same issue, but it was before the hotfix, but with ASN.  When I was in snow with visibility essentially zero, every 5 to 10 seconds the screen would flash black.  I'm pretty sure it was just the outside, not the VC, but the flash was so quick it was hard to tell.  At some time during my approach, it was flashing even more rapidly, but the flash itself was very quick...started to give me a headache.  FPS was good at around 30.

 

Don't know if this is the same, but it was close enough to what I had I am curious if others are seeing it as well.

 

--Don

 

PS - I use the DX10 fixer as well.  Have updated to build 29.

Share this post


Link to post

I would guess that perhaps they are changing textures on the fly and this results in a temporary glitch where the texture is not found and so you see bkg.bmp. To try and work around this I then guess that have replaced the bkg.bmp with a transparent one.

 

If so This will have two problems

 

dx10sf uses the bkg.bmp for its own purposes and will partially stop working and complain and insist in you fixing the problem. If you do you will restore the black

flashes

 

Many sceneries and aircraft have small missing textures and will show with missing bits.

 

Now can someone confirm that they are replacing bkg.bmp and tell me if it is transparent or not?

 

I can make the dx10sf one transparent but that will still leave issues with sceneries and aircraft with missing textures. On a positive note I ship a small black texture to use for missing textures in dx10toolbox so you could replace all the missing textures with that.

Share this post


Link to post

I just installed the hot fix...I have the fixer and fly DX10 I have the latest FSUIPC installed as wel...

 

No problems updating though...good luck I will follow this topic and help as much as I can.

Share this post


Link to post

If my theory is correct ( just based on what I have read in this thread ) then I can fairly easily change the rain shader to ignore missing textures, I have asked a couple of people to test it for me.

Share this post


Link to post

Can you look at bkg,bmp in fsx directory? It should be dated 19/1/2013 18:08. If it isn't then although rain may work other things may be broken.

 

I have had confirmation that the black flashes are caused by a missing texture ( probably fleetingly missing) this can be dealt with in the shader without changing the bkg.bmp.

Share this post


Link to post

Hi Steve,

I uninstalled ASN, but my BK.bmp is dated 20/1/2013 7.08pm  being NZDT, that date is about right. But uninstalling ASN has reverted back to your copy

Share this post


Link to post

Hi Steve,

 

I checked and my bkg.bmp is dated Jan 19, 2013 at 13:08...time off due to time zone most likely.

 

As I described above, this issue only happened (for me) with zero visibility in the clouds while snowing.

 

PS - I previewed the file in photoviewer and it is solid black.

 

Thanks,

Don

Share this post


Link to post

Is there a solution yet? Is there a new version of the DX10 fixer on the way to solve the flashing?

 

Just tested ASN in FSX with DX9 - no problems no flashing. As soon as I switch to DX10 via the fixer I get a flashing black screen every few seconds in heavy rain/snow etc.

 

Thanks

Adam

Share this post


Link to post

{quote]Is there a solution yet? Is there a new version of the DX10 fixer on the way to solve the flashing?

 

Yes there's a fix - but it's up to Steve to say how and when it's released, Adam, as he usually will want to include other changes and any new "discoveries" in any particular release - ok!

 

All the best,

 

pj

Share this post


Link to post

I believe that I have a workaround for the texture switch black flash which I have put into version 1.3.

 

version 1.3 is almost ready, but one beta tester has reported an issue, so I cannot release it until I identify whether there is a problem or not.

 

I imagine that it will now come out after Christmas

Share this post


Link to post

I believe that I have a workaround for the texture switch black flash which I have put into version 1.3.

 

version 1.3 is almost ready, but one beta tester has reported an issue, so I cannot release it until I identify whether there is a problem or not.

 

I imagine that it will now come out after Christmas

 

Excellent news. Really loving the extra immersion that ASN gives FSX but the black flashing is really annoying.

 

Look forward to hearing when it's ready.

 

Thanks,

 

Adam

Share this post


Link to post

P.S thanks for all your help and advice on this forum guys. Very useful. And thanks to Steve for making FSX smooth again!

 

Merry Xmas/Happy Holidays!

 

Adam

Share this post


Link to post

Waiting for it too!

 

I realize now what everyone was talking about lol....Im getting it as well

 

Merry christmas and hopefully we can get a fix asap after the holidays :)

Share this post


Link to post

Also looking forward to this fix, it definately feels like a flash of the black texture!

 

(this is btw an issue Dx10 suffers of more than DX9, isn't it? For example - looking in one direction, then quickly panning to the other, all my AI is black and needs some time to catch up loading textures. Is this normal behaviour? Why is DX10 suffering of this and DX9 isn't?)

Share this post


Link to post

 needs some time to catch up loading textures. Is this normal behaviour? Why is DX10 suffering of this and DX9 isn't?)

Hi Erik:

It's because the GPU does all of the graphics manipulation with DX10, whereas before, with DX9 - the GPU shared it with the CPU.  You might remember the odd discussion where folks have said that "FSX is a processor-bound application" - well - yes, it was - when using DX9. That's not so much the case any more. What it does mean, though, is that the GPU needs to be a better one - OR - we need to gear our "tweaking" methods to take more notice of settings that impact the GPU - hence my insane fixation with BufferPools!

 

All the Best,

 

pj

Share this post


Link to post

Hi Erik:

It's because the GPU does all of the graphics manipulation with DX10, whereas before, with DX9 - the GPU shared it with the CPU.  You might remember the odd discussion where folks have said that "FSX is a processor-bound application" - well - yes, it was - when using DX9. That's not so much the case any more. What it does mean, though, is that the GPU needs to be a better one - OR - we need to gear our "tweaking" methods to take more notice of settings that impact the GPU - hence my insane fixation with BufferPools!

 

All the Best,

 

pj

Hi Paul,

 

Thank you for the explanation. Any news on the 1.3 update yet? (Steve?) I run FSX on a sort-of dedicated laptop (Lenovo Y500) With an i7 Ivy (3,2GHz) and two GT650's in SLI. Fed by 2x 512GB SSD and 16GB of DDR3 RAM. Would you consider that enough for UsePools=0? I really don't know how to test properly..

 

Hope you have seen similar configs before..

 

Thanks,

 

Erik

Share this post


Link to post

With an i7 Ivy (3,2GHz) and two GT650's in SLI. Would you consider that enough for UsePools=0? I really don't know how to test properly..

 

Erik

Here's the 1.3 link.

 

Here's the blurb on the [bufferPool] section, Erik.

 

UsePools=0 would very likely what I would try first, as - with a proc at 3.2 gig - the chances are that setting would perform best.

I might try UsePools=1, trying first a RejectThreshold of 212644, then 524288, 786432 and finally 1048576. These are bytes, and can be further understood with this link. 

 

OK!   :good:

 

All the Best,

 

pj

Share this post


Link to post

Just read the announcement here http://forum.avsim.net/index.php?/topic/423397-Announcements-v1.3--Build-34--Soon--Available-for-Download

 

No comments about the flashing...I suppose that have been fixed!

 

 

Enviado desde mi iPhone 5S con Tapatalk

Yes that fix is included - note that its an announcement that there will be a new version available shortly - With New Year fast approaching I cannot be sure when the new version will be uploaded to the FSS servers but as soon as I know I will update that post.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this