Jump to content

Sign in to follow this  
GSalden

Framerate gradually reducing over time : anyone ?

Recommended Posts

Currently I am testing the Prosim 737 in MSFS.

In december I first started testing before the US world update. Framerate was stable.

After the US update I suffered a lot from CYD’s with Prosim. Now after several  Prosim updates I can fly without CTD’s.

The only issue now is that the framerate is reducing gradually over time.

Amsterdam - Nice 

At Amsterdam 55+ FPS. When I reach the Mediterranean and even fly over sea the framerate has dropped to 23. When arriving at Nice the framerate is 19-20.

If I shutdown MSFS and then reboot it and start at Nice I see 66 FPS. When taking off and then turning over the city the framerate is 55+ ....

I am trying to find out if this is caused by Prosim or that this is happening also with other (addon) aircraft ...

Anyone has seen this behavior ?


Thanks for all suggestions,

Gerard


Gerard

7940x ( 14 cores ) : 14 cores @ 4.7 - Gigabyte X299 Gaming 7 - 32 Gb G.Skill Trident Z 3200Mhz Cl 14 - Inno3D RTX3090 X4 iCHILL 24 Gb - 1x SSD M2 1800/1800 2TB - 2x  Sata 600 SSD 500 Mb - Thermaltake Level 10 GT case - EKWB Extreme 240 liquid cooling set push/pull - 2x 43” Sony 4K tv's in NVSurround

8700K : all 6 cores @ 5.0 GHz - Asus ROG 370 - 16 Gb 4000 MHz @ 3600 Mhz - Inno3D RTX 3090 X3 iCHILL 24 Gb  - 1x SSD M2 1800/1800 2TB - 2x  Sata 600 SSD 500 Mb - 1x 55” Sony 4K tv

My flightsim vids :  https://www.youtube.com/user/fswidesim/videos?shelf_id=0&sort=dd&view=0

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
6 minutes ago, GSalden said:

Currently I am testing the Prosim 737 in MSFS.

In december I first started testing before the US world update. Framerate was stable.

After the US update I suffered a lot from CYD’s with Prosim. Now after several  Prosim updates I can fly without CTD’s.

The only issue now is that the framerate is reducing gradually over time.

Amsterdam - Nice 

At Amsterdam 55+ FPS. When I reach the Mediterranean and even fly over sea the framerate has dropped to 23. When arriving at Nice the framerate is 19-20.

If I shutdown MSFS and then reboot it and start at Nice I see 66 FPS. When taking off and then turning over the city the framerate is 55+ ....

I am trying to find out if this is caused by Prosim or that this is happening also with other (addon) aircraft ...

Anyone has seen this behavior ?


Thanks for all suggestions,

Gerard

Kind of.  What's now happening here is I take off say in Northern California and all's great all the way to my destination airport, then frame rate consistently tanks the closer I get to the runway, sometimes 20 miles out, sometimes just a few.  This did not happen up until fairly recently, WU3/4 perhaps.   And these destination airports are quite modest, KACV for example.  KSBA is a little more, but seriously it's just really screwed up now these were a piece of cake to handle not long ago.   The big teaser is the first 85% of the flight is great...but no can land :blink:

Edited by Noel

Noel

System:  9900K@5.0Ghz@1.21v all cores, MSI MPG Z390M GAMING EDGE AC, Noctua NH-D15S, Corsair Vengeance 32Gb LPX 3200mHz DDR4, Sabrent NVme 2Tb x 2, RTX 2070 Super FE, Corsair RM 850W PSU, Win10 Pro, Dell curved 3440x1440, Saitek Yoke, TQ & Cessna Trim Wheel, UNLIMITED frames vSync to 30Hz in P3D 4.5 & MSFS.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Nope, sorry.

Whats your GPU mem temp? NOT GPU temp. If thats goes to high it will trottle back you 3090 and FPS will drop. Running unlimited is a really bad idea you could try the same flight but lock FPS to 30 and see what happens. 

Edited by Nyxx
  • Like 2

David Murden.  MSFS • M20 JF PA-28R  CJ4WT  CRJ700 • Milviz FG-1D  FI Spitfire   DCS  F-14A/B  F-16C  F/A-18C 

10900K@4.9 All Cores HT ON  Asus ROG Strix Z490-E  32GB DDR4 CL14 3200MHz RTX 3080  Corsair iCUE H150i Pro XT 360mm 

Corsair HX850i Platinum Plus 2x 1TB Samsung EVO Plus M.2  Phanteks Enthoo Evolo X Case  Thrustmaster Warthog HOTAS & TPR 

                             TrackIR • Samsung G7 32" 1440p 240Hz • Internet BT 75 Mbps Unlimited • Flight siming since 1993 

Share this post


Link to post
Share on other sites

My experience is opposite. After last world update I can finally fly over Texas!


flight sim addict, airplane owner, CFI

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
15 minutes ago, Nyxx said:

Nope, sorry.

Whats your GPU mem temp? NOT GPU temp. If thats goes to high it will trottle back you 3090 and FPS will drop. Running unlimited is a really bad idea you could try the same flight but lock FPS to 30 and see what happens. 

The GPU mem temps are good.And you can see that the GPU can run this without a problem.
I also did 2 tests with the framerate externally locked to 30 ( NVCP ). The outcome is the same. 
This is after 1h 20 min flying

https://www.dropbox.com/s/f8bo2ps3c9dh2sf/Foto 22-04-2021 20 08 33.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/b0wub97ywu6c0gl/Foto 22-04-2021 20 06 03.jpg?dl=0

The culprit it the main thread ...  Flying over the sea with no land in front of me is already too much now ...

Edited by GSalden

Gerard

7940x ( 14 cores ) : 14 cores @ 4.7 - Gigabyte X299 Gaming 7 - 32 Gb G.Skill Trident Z 3200Mhz Cl 14 - Inno3D RTX3090 X4 iCHILL 24 Gb - 1x SSD M2 1800/1800 2TB - 2x  Sata 600 SSD 500 Mb - Thermaltake Level 10 GT case - EKWB Extreme 240 liquid cooling set push/pull - 2x 43” Sony 4K tv's in NVSurround

8700K : all 6 cores @ 5.0 GHz - Asus ROG 370 - 16 Gb 4000 MHz @ 3600 Mhz - Inno3D RTX 3090 X3 iCHILL 24 Gb  - 1x SSD M2 1800/1800 2TB - 2x  Sata 600 SSD 500 Mb - 1x 55” Sony 4K tv

My flightsim vids :  https://www.youtube.com/user/fswidesim/videos?shelf_id=0&sort=dd&view=0

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Try turning off AI/Multiplayer and see if it improves 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, sanh said:

Try turning off AI/Multiplayer and see if it improves 

Already I have disabled live AI. Only static aircraft. 

Will check multiplayer. However, I never see moving aircraft. 


Gerard

7940x ( 14 cores ) : 14 cores @ 4.7 - Gigabyte X299 Gaming 7 - 32 Gb G.Skill Trident Z 3200Mhz Cl 14 - Inno3D RTX3090 X4 iCHILL 24 Gb - 1x SSD M2 1800/1800 2TB - 2x  Sata 600 SSD 500 Mb - Thermaltake Level 10 GT case - EKWB Extreme 240 liquid cooling set push/pull - 2x 43” Sony 4K tv's in NVSurround

8700K : all 6 cores @ 5.0 GHz - Asus ROG 370 - 16 Gb 4000 MHz @ 3600 Mhz - Inno3D RTX 3090 X3 iCHILL 24 Gb  - 1x SSD M2 1800/1800 2TB - 2x  Sata 600 SSD 500 Mb - 1x 55” Sony 4K tv

My flightsim vids :  https://www.youtube.com/user/fswidesim/videos?shelf_id=0&sort=dd&view=0

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I can not even fly now....A32NX...same as above....I take off great and no problems...the closer I get to my destination  my Frame Rate gored from like 25 to 18 to 10 to 6 and then to 2 and cuts out. Stuck in midair over the city. I have tried everything. For a couple weeks now reviewing and trying everyones suggestions.

Just cant land anywhere due to frame rate to almost ZERO!

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, sd_flyer said:

My experience is opposite. After last world update I can finally fly over Texas!

Me too, just can't land anywhere!


Noel

System:  9900K@5.0Ghz@1.21v all cores, MSI MPG Z390M GAMING EDGE AC, Noctua NH-D15S, Corsair Vengeance 32Gb LPX 3200mHz DDR4, Sabrent NVme 2Tb x 2, RTX 2070 Super FE, Corsair RM 850W PSU, Win10 Pro, Dell curved 3440x1440, Saitek Yoke, TQ & Cessna Trim Wheel, UNLIMITED frames vSync to 30Hz in P3D 4.5 & MSFS.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

MSFS--SNAFU Edition


Noel

System:  9900K@5.0Ghz@1.21v all cores, MSI MPG Z390M GAMING EDGE AC, Noctua NH-D15S, Corsair Vengeance 32Gb LPX 3200mHz DDR4, Sabrent NVme 2Tb x 2, RTX 2070 Super FE, Corsair RM 850W PSU, Win10 Pro, Dell curved 3440x1440, Saitek Yoke, TQ & Cessna Trim Wheel, UNLIMITED frames vSync to 30Hz in P3D 4.5 & MSFS.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Had same issue when I got my 3090. Found that increasing the cache solved the issue. Had it at 8G as I have a very fast connection. Increased to 32 and big improvement but still occasional big drops. Increased to 48G and haven't had a fps degradation in over a week.


 

RIG#1 - 7700K 5.0g ROG X270F 3600 15-15-15 - EVGA RTX 3090 1000W PSU 1- 850G EVO SSD, 2-256G OCZ SSD, 1TB,HAF942-H100 Water W1064Pro
40" 4K Monitor 3840x2160 - AS16, ASCA, GEP3D, UTX, Toposim, ORBX Regions, TrackIR
RIG#2 - 3770K 4.7g Asus Z77 1600 7-8-7 GTX1080ti DH14 850W 2-1TB WD HDD,1tb VRap, Armor+ W10 Pro 2 - HannsG 28" Monitors
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, vgbaron said:

Had same issue when I got my 3090. Found that increasing the cache solved the issue. Had it at 8G as I have a very fast connection. Increased to 32 and big improvement but still occasional big drops. Increased to 48G and haven't had a fps degradation in over a week.

I bet it's another red herring, but worth a try.  I have used 32 all along, never had an issue like this with it on, off, or at less amounts of cache.  I have a 500mbit connection myself.


Noel

System:  9900K@5.0Ghz@1.21v all cores, MSI MPG Z390M GAMING EDGE AC, Noctua NH-D15S, Corsair Vengeance 32Gb LPX 3200mHz DDR4, Sabrent NVme 2Tb x 2, RTX 2070 Super FE, Corsair RM 850W PSU, Win10 Pro, Dell curved 3440x1440, Saitek Yoke, TQ & Cessna Trim Wheel, UNLIMITED frames vSync to 30Hz in P3D 4.5 & MSFS.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

All you guys with landing framerate problems, do a trip to TNCM and land there. Is it smooth? Then you're probably having the same issue I'm having. Certain geographical areas in the sim are associated with memory leaks. I can fly around the St. Maarten area no problem, but if I head west and overfly Haiti it starts to drag, and is a slide show by the time I get to Cuba. If I stick it out and point a little northwest, it starts getting better once I'm west of Miami. Same if I head south - once I get near Venezuela the framerate starts to drop as the memory usage increases to absurd levels. If I keep going, it's a slideshow before I get to the middle of Guyana. However, I can fly to Curaçao without issue even though it's about the same distance as it is to the spot near Venezuela where things start slowing down, and it's still south of where I started. 

 

 

 

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, GSalden said:

Currently I am testing the Prosim 737 in MSFS.

In december I first started testing before the US world update. Framerate was stable.

After the US update I suffered a lot from CYD’s with Prosim. Now after several  Prosim updates I can fly without CTD’s.

The only issue now is that the framerate is reducing gradually over time.

Amsterdam - Nice 

At Amsterdam 55+ FPS. When I reach the Mediterranean and even fly over sea the framerate has dropped to 23. When arriving at Nice the framerate is 19-20.

If I shutdown MSFS and then reboot it and start at Nice I see 66 FPS. When taking off and then turning over the city the framerate is 55+ ....

I am trying to find out if this is caused by Prosim or that this is happening also with other (addon) aircraft ...

Anyone has seen this behavior ?


Thanks for all suggestions,

Gerard

You say you are testing the prosim 737..  have you tried an identical flight in a default aircraft  eg the A320Neo  (not the FBW one) and seen whether you get a similar decrease in Frames in the same places?

Graham


System specs...   CPU AMD5950,  GPU AMD6900XT,  ROG crosshair VIII Hero motherboard, Corsair 64 gig LPX 3600 mem, Air cooling on GPU,   Kraken x pump cooling on CPU.  Samsung G7 curved 27" monitor at 2k resolution ULTRA default settings.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, GSalden said:

Anyone has seen this behavior ?

I have the same, memory usage is not changing, same on the temp on CPU-GPU.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
  • Donation Goals

    AVSIM's 2020 Fundraising Goal

    Donate to our annual general fundraising goal. This donation keeps our doors open and providing you service 24 x 7 x 365. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. We reset this goal every new year for the following year's goal.


    47%
    $11,780.00 of $25,000.00 Donate Now
×
×
  • Create New...