Jump to content

Sign in to follow this  
stampee

nagging brightness change depending on viewpoint

Recommended Posts

Hello All: I notice  that when I look out, and up a tiny amount the terrain darkens quite a bit, making trees and forest extremely dark. If I look down with the viewpoint, the screen gets brighter and terrain is nice and clear and visible. Flying low and slow, this is getting to be a real pain for me. I have PTA and env texture, but I do not think these are causing the issue. I havd tried different PTA presets to no avail. I think this issue has always been happening to me through all versions of P3d, it just took me awhile to figure out what was going on.

 If I did not know better, I would say p3d is trying to simulate the brightness of looking up into sun, you lose night vision, so it darkens the ground. If so I would like to disable this feature somehow.

I am currently running p3d 4.4

Any advice would be greatly appreciated.

Thank you

-Stampee


Specs removed.

Share this post


Link to post
1 hour ago, stampee said:

 If I did not know better, I would say p3d is trying to simulate the brightness of looking up into sun, you lose night vision, so it darkens the ground. If so I would like to disable this feature somehow.

Do you by chance have HDR turned on? I think that is where you need to go look in your P3D Lighting settings. Under HDR there is the Bloom setting which will do exactly what you are describing, the brightening and dimming of your "simulated eyes" going from a bright area to a darker area.

Also if you are using PTA presets, the one I am using has the recommended HDR settings in the Preset Comments. 


Andrew Thompson

Share this post


Link to post
Posted (edited)

Interesting as I just did a full, fresh install of P3Dv4.4 and the first thing I noticed was the lighting.  Different from P3Dv3 and even different from P3Dv4.3 to 4.4, at least for me.  I see a more stark, harder contrast.  I noticed my trees seem darker.  I have been testing photoreal scenery and my first impression was "what's wrong with my photoreal"?  It appear a little washed out?

Not saying what I am seeing is bad it was just quite a "wake up" as I test different versions.  Maybe I just need to get used to it?  I do not have dynamic lighting or HDR on as I usually prefer to fly without them.  I did notice for me one of the smoothest flying/test experience and good FPS.  Currently locking mine at 30 but all subjective... just a very good first experience with 4.4.

Edited by Clutch Cargo

simwestFOTOREAL series
Photoreal scenery you'll want to fly thru, not over

 

Share this post


Link to post
Posted (edited)

Evening Guys,

In the P3D config Graphics section, towards the bottom, is an entry MOON_PHASE_LIGHTING=TRUE. This makes the ambient night lighting dependent on the moon phase, so new moon= real dark and full=lots of ambient light. Set it to FALSE and P3D has a low level of ambient light all the time with more/less as the moon phases change. It also appears to me to make the sky much darker and the stars really visible.

Read this in another thread and it made the nights much better.

Edited by gsand

Gerald   KMLB

3IKoqL0.png

i7 8700K 6-Core 3.7GHz (4.7GHz); ASUS ROG STRIX Z370-I Gaming ; RTX 2070 Super Turbo 8GB; 32GB G.Skill TridentZ 3000MHz; 250GB Samsung 960 Evo PCIe NVMe M.2; 2x 500GB Samsung 850 Evo Series SSD; 1TB WD Black HDD; Win10 Pro 64; P3D 4.5; EnvShade/Tex

Share this post


Link to post

I was wondering why my clean install of 4.4 was darker tonight compared to a few days ago. I thought something was messed up. This info has saved me from going crazy. Great info to know. Thank you. 


Dan

dvazj5-2.png

 

Share this post


Link to post

Thank you for the response. I set bloom to 0 and that solved the issue for me.

-Stampee

 


Specs removed.

Share this post


Link to post
Posted (edited)

Could just be the unfixed cloud shadow bug where you pan around and the shadows disappear making it brighter because now the sun is out vs when you pan another direction and the shadows reappear. I just landed in KDEN and this was happening constantly. 

 

Edit: just read you fixed it, so never mind! 😛

Edited by UAL4life

James Afia

Share this post


Link to post

Nope, Sigh... light bloom off did not fix it. Its back again this flight as usual. Maybe it is that cloud bug you mentioned.

Odd if I am the only person noticing this issue.

-Stampee


Specs removed.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  
×
×
  • Create New...