Sign in to follow this  
raymar

Navigraph Add on now available for the Carenado Phenom 300

Recommended Posts

CARENADO NAVIGRAPH EMB505 PHENOM 300 EXTENSION PACK FSX/P3D RELEASED.

 

$5.95 for only for 10 days..... Special price. Go get it.

 

Ray

Navigraph Sep 10, 2015.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

So any one has luck with the Navigraph Extension and P3D 2.5!!

My P3D makes a nice little CTD with this installed.

 

Bruno

Share this post


Link to post
Share on other sites

No CTD here with FSX-SE. I installed and removed the extension three times without this problem. Apparently CTD is only affecting P3D v2.5 users (I read other reports).

 

On a different note, flight planning is a mess. I was unable to insert a basic three waypoints plan, whereas two of them were resp. the departure and destination airport. For some reason, the middle waypoint was always inserted on the top instead of as expected. In other cases, destination and departure airports were switched. This is obviously a bug and is being also reported by others. I did not even attempt inserting airways.

 

Moreover, and this is more annoying, the clickspots on the outer/inner FMS knobs, both in PFD and MFS, are now erratic or confusing, no matter whether using VC ot the 2D panel. This appears to be related to the extension and not to the basic version. If there was something that worked pretty well here in 1.2 was this feature. For what I've seen, 1.3 is also OK, so I conclude that this is another bug related to the extension and not to the basic version.

 

Uninstalled the extension and back to 1.3. At least I can load flight plans from the simulator and add SID/STARs with the help of a bunch of tools. I will submit a ticket.

Share this post


Link to post
Share on other sites

CARENADO NAVIGRAPH EMB505 PHENOM 300 EXTENSION PACK V1.1

Prepar3D user crash to desktop issue FIXED. (it was a memory leak issue in the dll file)

Nothing change for FSX users.

Let us know any issues you could have....

Customers should download the package again from the link provided. Downloads and installations were increased.

You should uninstall the package before installing this new version.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi there, really nice to see carenado fast reaction to the p3d ctd issue.

just a quick question, how do i update the latest navdata for this extenstion?

shall i just install the carenado.exe included in the 1509 navigraph set?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, that is one way. You can also select the Carenado Hawker/S550 package in the Navigraph Manager.

 

Did anyone else notice a frame rate drop with the Navigraph extension? It appears to me that it has a 5-10 fps impact compared to v1.3 without extension.

 

Peter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, that is one way. You can also select the Carenado Hawker/S550 package in the Navigraph Manager.

 

Did anyone else notice a frame rate drop with the Navigraph extension? It appears to me that it has a 5-10 fps impact compared to v1.3 without extension.

 

Peter

Yeah, I noticed it too.  Definitely a FPS penalty with all the extra stuff.  This is when it becomes really apparent that they should be writing these gauges in C++ and using vector graphics, instead of clunky XML and using hundreds of bitmaps for the elements on the displays.

 

The P300 was usable on my i7-4790k/GTX980 system in FSX/DX10 before I installed the Navigraph pack (occasional drop in FPS), but now it's pushing the boundary of being too clunky around heavy scenery.

 

It seems like half of the simmers already can't use Carenado jets due to performance problems, and if they push the avionics any further with this method of development, these add-ons will become unusable for almost all people.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah, I noticed it too.  Definitely a FPS penalty with all the extra stuff.  This is when it becomes really apparent that they should be writing these gauges in C++ and using vector graphics, instead of clunky XML and using hundreds of bitmaps for the elements on the displays.

 

One major problem I am noticing here with the extension is that it takes an unusual long time to load SID and STARs. When I click on the inner knob to scroll through the options, nothing happens at the first pass. I kinda managed to find a workaround by pressing CLR then calling the Procedures page again. At the second pass I am having all the expected SID or approach options available, however I have to scroll very slowly to give adequate time for the MFD to change the view any time. In other words, there is a major lag.

 

Does this occur there too?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I can't even get it to fully load the airways and I am just fed up with Carenado I hope that someone does a GTN750 mod for this plane I won't even think about buying anything from Carenado again

 

It's very frustrating trying to get this to work. I'm reminded of EA and Battlefield 4. You think they would make sure something works before they would release it, wouldn't you?

Share this post


Link to post
Share on other sites

One major problem I am noticing here with the extension is that it takes an unusual long time to load SID and STARs. When I click on the inner knob to scroll through the options, nothing happens at the first pass.

 

Yeah...it is pretty clunky.  In reality, when you turn the inner knob while that field is highlighted, it should pop out a small menu where you can choose the procedure from a list, rather than having to scroll through the available procedures one-by-one.  If they had just implemented the G1000 PROC page correctly, this particular issue would be transparent.  One thing that always makes me laugh at Carenado's G1000 is the notice that appears when you click the PROC button on the PFD... "Please use the MFD for loading procedures"....now that's just lazy on their part!

Share this post


Link to post
Share on other sites

How do I identify which AIRAC number and dates is actually being used by the G1000 in Phenom 300. Where is the Ident Page?

Share this post


Link to post
Share on other sites

How do I identify which AIRAC number and dates is actually being used by the G1000 in Phenom 300. Where is the Ident Page?

Scroll to the AUX tab on the MFD, then use the small FMS knob to scroll to the page with the LRU data. On the right-hand side of the screen, you'll see a box that describes the installed database. Mine currently says it expires tomorrow.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just to inform you that I contacted Carenado today to report a couple of problems I am having with the Navigraph update extension.

They said that an update for the extension is on the way and they would also look into the bugs I reported.

I have no further details about the other bugs they're fixing nor any indication about the release times.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Enrico,
I am trying to figure out what your problem may be. I guess that it is either due to an incorrect loading of the Navigraph AIRAC cycle or to some kind of mistake you do when typing. Hard to say based on your description. After clicking on FPL and turning the outer knob, are you turning the inner knob too to get the cursor flashing? When you see the cursor flashing, then you can type.

Also, I suggest you for the time being to use the 2D panel (press Shift+3). The data entry in the VC gets sometims stuck (but this only happens in the PROC page), I already reported this to Carenado days ago.

 

Are you comfortable posting a screenshot or a video? This would help a lot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opa!  :brazil-flag: 

That's exactly what's happening, i tried to use the 2D panel but no success too. I installed the extension. I tried a lot of times and i really think the plane isn't being able to load the database :sad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Enrico,

then you definitely have a problem with your database. You need to reinstall both the base version and the extension. It is a 5 minute process.

 

1. Before proceeding,  make sure you completely delete the content of the "CarenadoNavigraph" folder in FSX or P3D (in FSX-SE it is under:

C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\FSX\CarenadoNavigraph)

2. Then reinstall both the base and the extension package in sequence.

3. I suspect that there is a glitch with the extension that corrupts the carenavigraph.db file in some cases. Several users reported your same problem.

Very important: when you load the aircraft the first time after the reinstall, you should see a window with something like "Building database, please wait". Make sure you do not touch anything before the process is completed. It should require not more than 2-3 minutes. Once the process is completed, the window disappears. Then try to see if your navaids are properly showing on the MFD.

 

Hope this help.

Share this post


Link to post
Share on other sites

NEW VERSION RELEASED (1.2)
CARENADO NAVIGRAPH EMB505 PHENOM 300 EXTENSION PACK V1.2

Fixes:
- Problem with the Flight Plan when trying to add or modify some waypoints (it was deleted)...
-LOADING message in inset map was showing all the time.
-Some departure procedures shows NONE in the options lists.
-CRS knobs updated.
-Windows order were redefined.
- Minor bugs fixed.

Customers should download the package again from the link provided.

Downloads and installations were increased.
You should uninstall the aircraft before installing this new version.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Good news and bad news.

 

Good news

1.The data input into the FMS now works correctly also with the VC FMS knobs, not only with the 2D panel.

2. Loading of SIDs, STARs, transitions, runways and similar looks much more smoother now. The lag that I reported here several times seems to be gone.

3. Possibly as a result of 2., I am also getting higher frames at the same airports I normally use for tests. My two tests resulted so far in surprisingly higher frames. Anyway, I would like to hear some confirmations from other users here, maybe it's only placebo, maybe not.

 

Bad news

The altitudes for the Approach waypoints are 'flat'. Meaning: the altitude for the first waypoint of the selected approach (IAF or transition, depending on the selected option, for example 6000 feet) is shown also for all the subsequent waypoints. This did not happen with extension 1.1. I loaded the Hawker and the same approach for the same destination airport for a comparison and I noticed that all altitudes in the Approach page were shown correctly.

 

Can anybody confirm all this?

Share this post


Link to post
Share on other sites

one link says 1.1 still. Products link shows 1.2.  My account>updates does not show any 1.2 to download.  How do I download this update for P3D ?

 

EDIT:  i just downloaded it from 'My Products' download and it was 1.2    Had to find that out after the download, there's no version info anywhere.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Good news and bad news.

 

Good news

1.The data input into the FMS now works correctly also with the VC FMS knobs, not only with the 2D panel.

2. Loading of SIDs, STARs, transitions, runways and similar looks much more smoother now. The lag that I reported here several times seems to be gone.

3. Possibly as a result of 2., I am also getting higher frames at the same airports I normally use for tests. My two tests resulted so far in surprisingly higher frames. Anyway, I would like to hear some confirmations from other users here, maybe it's only placebo, maybe not.

 

Bad news

The altitudes for the Approach waypoints are 'flat'. Meaning: the altitude for the first waypoint of the selected approach (IAF or transition, depending on the selected option, for example 6000 feet) is shown also for all the subsequent waypoints. This did not happen with extension 1.1. I loaded the Hawker and the same approach for the same destination airport for a comparison and I noticed that all altitudes in the Approach page were shown correctly.

 

Can anybody confirm all this?

 Yep, same issue here, not only waypoints, but with both SIDS & STARS, All flat.  I may just roll back to 1.1   i'm not changing every single ALT setting for every sid, waypoint & star, forget that, call me lazy, lol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you, Tvegas.

What about my 'good points'? Have you also noticed any improved smoothness and/or higher frames while in the VC? I am just curious, because I made a couple of tests at KTVL and SBRJ and it was pretty clear here. But, as said, maybe it was just placebo effect.

 

 Yep, same issue here, not only waypoints, but with both SIDS & STARS, All flat.  I may just roll back to 1.1   i'm not changing every single ALT setting for every sid, waypoint & star, forget that, call me lazy, lol.

 

You're not lazy, you are not supposed to change those altitudes manually. This is why we bought the extension in first place! :-)

I will open a ticket, I was only waiting for someone to confirm the bug. I am positive that this is an easy fix, but I am afraid they are pretty busy with providing P3D V3 installers at the moment.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you, Tvegas.

What about my 'good points'? Have you also noticed any improved smoothness and/or higher frames while in the VC? I am just curious, because I made a couple of tests at KTVL and SBRJ and it was pretty clear here. But, as said, maybe it was just placebo effect.

 

 

You're not lazy, you are not supposed to change those altitudes manually. This is why we bought the extension in first place! :-)

I will open a ticket, I was only waiting for someone to confirm the bug. I am positive that this is an easy fix, but I am afraid they are pretty busy with providing P3D V3 installers at the moment.

 

Yeah, it seemed smoother to me in the cockpit. Sim frames seemed better but I was not at a paid airport when testing, just a stock one. 

I sure hope they get the P3D v3 installers out, i'm still chomping at the bit to get those !  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this