Andreas Stangenes

Todays windows10 update (fall creator)

Recommended Posts

My windows got updated yesterday. I noticed that windows wanted me to update when I shut it down last night. Today I notice several irregularities:

- My Majestic dash 8 isn't starting in a cold and dark config. Instead it starts on battery, and none of the switches do anything except move from one position to another when I manipulate them. FMC dont come on, and the radio stacks dont turn on. Turning the battery off doesnt do anything. Restarting the sim doesnt help.

- Prepar3d v4.1 just hangs when I shut it down. It's window dissapear, but its on the taskbar showing as active. It's been 5 minutes now, and it still hasnt gone away.

- My windows task bar shows up in the top of the screen instead of the bottom where I want it when I first boot up the system. I get alot of app crash messages when initially coming into the desktop. Subsequent startups during the day leaves the taskbar in its normal position in the bottom, and I get no app crash messages. I am using Nvidia surround on 3 screens btw. GFX driver is updated along with geforce experience. 

 

These are just three of the most glaring issues I had because of this update. Anyone else noticing any not normal things with their pc/sims?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

I updated Windows 10 this morning, and did a short flight (1 hour) I did not notice any problems with P3dV4.1

Jac

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've seen a number of folk having serious issues after this update:-(

Share this post


Link to post
Share on other sites

People must specify for what version they updated. Current win10 Creators version is 1709 Compilation 16299.64 and this version is ok with p3dv4.1. FSX has the "child window issue" still.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, FlavioSSA said:

FSX has the "child window issue" still.

It only affects some FSX users. FSX works normally for me after 1709 and the latest update.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, Jac_49 said:

I updated Windows 10 this morning, and did a short flight (1 hour) I did not notice any problems with P3dV4.1

But with FSX and encountered no issues.

Share this post


Link to post
Share on other sites

• Feature update to Windows 10, version 1709 - Error 0x80070002  here.

It won't update, tried all the google fixes. Meh nothing in there that affects gaming really anyways and don't feel like a reformat so I'll stick with what I got.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mine started updating today in the middle of a flight despite nominating an install time at a later date. Screen went black & the computer appeared frozen. Did a restart & then got the update message which seemed to happen fairly quickly which made me suspicious. A check of the start icon gave the option of updating which I selected. It then took quite a while to complete. 

Since the update I now have had to select vsync in P3Dv4 as I now get screen tearing in full screen mode. This had never been an issue previously. I then noticed the update had also done the same to my video driver, a reinstall of the previous one has not fixed the screen tear issue! I have to run with vsync on now. Haven't had a lot of time in the sim yet but was concerned about some apparent stuttering in low level turns which weren't there previously. Will test this further tomorrow.

My VC looks a little sharper & has greater colour depth or something. The blacks in the panel appear darker than they were. Again rolling back to the previous driver did not change this.

I also have other non Flight Sim issues where it's upset my ASUS video card & MB software so I have to go & sort them out again. The GPU Tweak App despite being selected to start minimized always starts open now & the LED lights on the ROG IX MB are remaining on after shut down. There is a command in the app to turn this off, hope it's working still.

First time I started P3D it just hung. The second start got it going OK. 

In all not too happy with this update thus far. Looks like more things borked than fixed for me :-(

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Has anyones network configuration changed?  For some reason I can no longer connect to other PC's and an iMac, without a user / password.  I've tried all the users and passwords I use and none of them work.  Grrrrrr............

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

No issues really although I hated it that a new nVidia driver was installed including the sound word not allowed and the 3D word not allowed which I don't want and need. Don't like that at all. I know there is a registry hack that you can use to prevent 3rd party drivers from being updated but I can't find it right now... I guess the best way to prevent this from happening it to always install the latest nVidia driver myself.

Anyone knows how to check if Experience has also been installed? Can't see it in the add/remove program screen so I suppose that means it's not installed?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Serious issues after windows update last night. P3D4/majesticQ400. Crashes, no loads, dysfunctional instruments, etc... What a mess.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Had the same issues with the q400 in P3d v4.1 after the 1709 update. All it needs is a reinstall of the add-on (not the whole P3D) and it works fine. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes just re-install the Q400, the Q400 problem was the only quirk introduced into my system with this update.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had issues with Carenado Turbo Commander. Had difficulty getting it to start. Hadn't tried any other aircraft.

Updated my ASUS software which fixed the MB light staying on after shut down however GPU Tweak would not open to task bar.

Final straw was when, whilst trying to sort out starting the Turbo Commander I shut down Spad.Next & fired up SPAD which is still on my desktop.

Windows immediately began the process to install MS Office 2010 which is already installed. Several retries to start it always resulted in an attempt to install Office. How weird is that!

Another oddity was I uninstalled 388.13 Video Driver yesterday & reinstalled my previous 384.76 only to find this morning 388 was back in! Uninstalled again this time making sure 384 was definitely in. Still didn't fix the screen tearing & stutters.

Have rolled back to previous Win10. 

Screen tearing no longer exists even though the roll back has brought back 388.13, GPU Tweak now behaves itself, so too does SPAD (not that I use it). Off to test the new video driver & see if it's a keeper. Initial tests show it is now smoother to have VSync on than off.  

What a pain of an update. Previous ones have caused me no issues whatsoever. Maybe it was because it started whilst I was using P3D.

Share this post


Link to post
Share on other sites

An update from me:

Ok so over at Majestic forums they suggested to me that I reinstall the q400 because windows update could indeed render the addon in a non-working state. The last two days have been a major PITA with either the ailerons or the nosegear not working (proper operation of the aircraft is carried out (gust lock removed and gear pins are in the basket behind the FO). Strangely enough, I seem to be the only person with this problem over at Majestic so they haven't been able to help me (they have been very forthcoming and nice to deal with though!). Furthermore the Q400 is the only aircraft behaving badly after the update. I didnt use to have this problem earlier, but you see - I just recently upgraded to p3d v4, and even more recently upgraded my Q400 to the 64 bits version. I have about 2 years experience with this aircraft in p3d v3 and never had any issues. I dont know if my issue is with the 64 bits version of the aircraft in general, or if it is due to the windows update that happend 2-3 days ago. If there was a more systemic error on the part of my pc I would have guessed that more addons would be showing symptoms. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I swear it's only this game that causes this much 💩 with drivers and updates. 

I really do feel for people with issues.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, tooting said:

I swear it's only this game that causes this much 💩 with drivers and updates. 

******* 

Game, GAME???!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
41 minutes ago, vhufo said:

Game, GAME???!!!

I'm afraid so, in my opinion 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/18/2017 at 2:48 AM, Rossco said:

Mine started updating today in the middle of a flight despite nominating an install time at a later date. Screen went black & the computer appeared frozen. Did a restart & then got the update message which seemed to happen fairly quickly which made me suspicious. A check of the start icon gave the option of updating which I selected. It then took quite a while to complete. 

Since the update I now have had to select vsync in P3Dv4 as I now get screen tearing in full screen mode. This had never been an issue previously. I then noticed the update had also done the same to my video driver, a reinstall of the previous one has not fixed the screen tear issue! I have to run with vsync on now. Haven't had a lot of time in the sim yet but was concerned about some apparent stuttering in low level turns which weren't there previously. Will test this further tomorrow.

My VC looks a little sharper & has greater colour depth or something. The blacks in the panel appear darker than they were. Again rolling back to the previous driver did not change this.

I also have other non Flight Sim issues where it's upset my ASUS video card & MB software so I have to go & sort them out again. The GPU Tweak App despite being selected to start minimized always starts open now & the LED lights on the ROG IX MB are remaining on after shut down. There is a command in the app to turn this off, hope it's working still.

First time I started P3D it just hung. The second start got it going OK. 

In all not too happy with this update thus far. Looks like more things borked than fixed for me :-(

 

 

I was 15 min into a flight last night when suddenly my 3 monitors went black for a couple seconds, then an update started. Said "this is going to take awhile", so i left it. On restarting this morning, i have an image only on my center monitor, nothing on the left or right one. I am beginning to hate win 10. Anyone have a suggestion on how i can get 3 monitors back like they were? I right clicked on the desktop, looking for a solution, but can't figure out what i need to do.

Share this post


Link to post
Share on other sites

My PC's been nagging me for weeks to complete the update but I just keep clicking on "snooze".

Yestreday, the nag came up (In the middle of a P3Dv4 flight) - this time with no "snooze" option.  I thought 'what the heck', set it off to update and went to bed.

When I got up this morning (8 hours later), my screen was frozen and distored. It said the update was at 81% but the screen was frozen.   I left it another 2 hours - still the same 81% and not progressing.   I had no option but to hard reboot the PC.   It came on and went into recovery mode ("We are restoring your last version of Windows").  That took 20 minutes and it's been fine since then.

Exactly the same happened with the last major "creators" update.

I was somewhat shocked that MS effectively got sick of my rejecting ("snoozing") the update and this time forced me to attempt to update it.    That's a pretty aggresive and somewhat arrogant strategy IMHO - especially when both of these Creators updates have failed and the previous version has had to be restored.

Can't wait to see if the "nag" returns this evening, and whether my "snooze" option will be back! :biggrin:

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/18/2017 at 2:48 AM, Rossco said:

Mine started updating today in the middle of a flight despite nominating an install time at a later date. Screen went black & the computer appeared frozen. Did a restart & then got the update message which seemed to happen fairly quickly which made me suspicious. A check of the start icon gave the option of updating which I selected. It then took quite a while to complete. 

Since the update I now have had to select vsync in P3Dv4 as I now get screen tearing in full screen mode. This had never been an issue previously. I then noticed the update had also done the same to my video driver, a reinstall of the previous one has not fixed the screen tear issue! I have to run with vsync on now. Haven't had a lot of time in the sim yet but was concerned about some apparent stuttering in low level turns which weren't there previously. Will test this further tomorrow.

My VC looks a little sharper & has greater colour depth or something. The blacks in the panel appear darker than they were. Again rolling back to the previous driver did not change this.

I also have other non Flight Sim issues where it's upset my ASUS video card & MB software so I have to go & sort them out again. The GPU Tweak App despite being selected to start minimized always starts open now & the LED lights on the ROG IX MB are remaining on after shut down. There is a command in the app to turn this off, hope it's working still.

First time I started P3D it just hung. The second start got it going OK. 

In all not too happy with this update thus far. Looks like more things borked than fixed for me :-(

 

 

I was 15 min into a flight last night when suddenly my 3 monitors went black for a couple seconds, then an update started. Said "this is going to take awhile", so i left it. On restarting this morning, i have an image only on my center monitor, nothing on the left or right one. I am beginning to hate win 10. Anyone have a suggestion on how i can get 3 monitors back like they were? I right clicked on the desktop, looking for a solution, but can't figure out what i need to do.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can anyone tell me what to do, to get all 3 monitors displaying again? I am computer illiterate and i can't spell either! Ahh, just fixed the spelling.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Lennie,

Don't know if I can be of much help. I run two screens & they always show up automatically.

As Win10 update also does the same to your video driver & maybe caused an issue (how surprising!). I would uninstall what's there at the moment & reinstall either the latest driver again or the one you were using previously.

That should restore things back to normal I would hope. To be honest I've not run three monitors so I'm not familiar with what is required if different to two.

If you right mouse click on your desktop you should see a Nvidia Control Panel icon among other options. Click on that & when it opens you will see there is a "Display" section. Expect you will find some help there.

But I think it should find them automatically hence the suggestion to consider a reinstall. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now