Jump to content

Sign in to follow this  
Bbrain

C172 won't leave the ground.

Recommended Posts

After the update  #5 I am getting this weird effect where the C172 simply won't leave the ground. All seems normal, but after accelerating to takeoff speed full back on the elevator simply raises the nose wheel about a foot, but no takeoff. I have been flying the C172 for weeks with no problems. The problem seems to be confined to the C172. I have tried several of the other prop planes and they are all fine. I deleted and reinstalled the C172, no difference. The control surfaces appear to move when I look at the external view. I removed the upgrade to the G1000 that I had in my community folder, still no luck. 

Anyone have any idea what could cause this?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Steve Dra had this issue and attributed it to MSFS using the "legacy" flight model... have you checked this?

C


Best-

Carl Avari-Cooper

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry, I should mentioned I checked that as well. Trim is set for takeoff. I also double checked the weight & balance just to be sure it was within spec. I haven't checked the "legacy" flight setting, I'll give it a try.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Besides the suggestions already mentioned: The latest update modified the control settings (sensitivity, dead zone...), so you may look there and perhaps, change the elevator control curve.

Kind regards, Michael 


MSFS, P3D Professional 5, AeroflyFS2, XP11; Beta tester of SimStarter, SPAD.neXt, and FS-FlightControl

Intel i7-6700K 4.0 GHz / Asus MAXIMUS VIII RANGER / Kingston 32 GB DDR4 / Samsung SSD M.2 500 GB + Samsung SSD 1 TB + Intel SSD 500 GB + WD HD 6 TB / EVGA GTX 1080Ti 11 GB / LG 34UM95 3440 x 1440 /  XTOP/Saitek hardware panel / HP Reverb / Win 10/64

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

cavaricooper,      you nailed it! changed my setting to "modern", everything worked great. Thanks for the tip.  😃

Share this post


Link to post
Share on other sites

That's another miracle which I don't get. Why have a noticeable number of users set this to "Lagacy" while others like me retained "Modern" during the Update?

Kind regards, Michael


MSFS, P3D Professional 5, AeroflyFS2, XP11; Beta tester of SimStarter, SPAD.neXt, and FS-FlightControl

Intel i7-6700K 4.0 GHz / Asus MAXIMUS VIII RANGER / Kingston 32 GB DDR4 / Samsung SSD M.2 500 GB + Samsung SSD 1 TB + Intel SSD 500 GB + WD HD 6 TB / EVGA GTX 1080Ti 11 GB / LG 34UM95 3440 x 1440 /  XTOP/Saitek hardware panel / HP Reverb / Win 10/64

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, pmb said:

That's another miracle which I don't get. Why have a noticeable number of users set this to "Lagacy" while others like me retained "Modern" during the Update?

Kind regards, Michael

I have no idea.  I created a wislist item on the MSFS forums to have them change how the Legacy mode option is presented.  There are over 10 posts per day of people on the official forum who are having their sim experience negatively impacted by this poorly-thought-out option. https://forums.flightsimulator.com/t/move-legacy-flight-model-option-out-of-ui-and-into-aircraft-xml-or-cfg-or-label-more-clearly-what-it-is-for/309324/11

I wonder if Geforce Experience is mucking with this setting?


AMD 3950X | 64GB RAM | AMD 5700XT | CH Fighterstick / Pro Throttle / Pro Pedals

Share this post


Link to post
Share on other sites

Michael-

Reading this forum it appears THERE ARE MANY THINGS different across our simulator installations... and I cannot understand WHY?  Something's fishy in Denmark...

C


Best-

Carl Avari-Cooper

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, cavaricooper said:

Thank @Steve Dra... but I’m glad it worked out!

C

When I got frustrated with the fact that the Bonanza would not fly correctly, I took a trip in the Cessna and noticed the exact same behavior. That's when I started looking around and found it. 

I have no earthly idea why that setting changed. But it will be absolutely the first thing I check after every patch from this point going forward

There is a possibility that the Nvidia software is somehow altering it, not sure but we'll keep an eye on that as well after each update


Regards,

Steve Dra

Download my paints here at Avsim by clicking here

9Slp0L.jpg 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, pmb said:

That's another miracle which I don't get. Why have a noticeable number of users set this to "Lagacy" while others like me retained "Modern" during the Update?

Kind regards, Michael

I too have not had "Modern" changed thru any of the updates. I don't have an answer why...sorry.


_________________________________________________________________________

Bob "roadwarrior" Werab

Config: ASUS Prime Motherboard, RYZEN 5, 32 GB Ram, Radeon RX5700 XT, 2 TB SSD

Share this post


Link to post
Share on other sites

I also never had the default "Modern" changed to "Legacy". I wonder why so many people had it on "Legacy".


Alvega

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, Steve Dra said:

There is a possibility that the Nvidia software is somehow altering it, not sure but we'll keep an eye on that as well after each update

While Nvidia GeForce Experience can alter some settings, I don't see this included in the list which I just looked up. There must be something else at work.

Kind regards, Michael


MSFS, P3D Professional 5, AeroflyFS2, XP11; Beta tester of SimStarter, SPAD.neXt, and FS-FlightControl

Intel i7-6700K 4.0 GHz / Asus MAXIMUS VIII RANGER / Kingston 32 GB DDR4 / Samsung SSD M.2 500 GB + Samsung SSD 1 TB + Intel SSD 500 GB + WD HD 6 TB / EVGA GTX 1080Ti 11 GB / LG 34UM95 3440 x 1440 /  XTOP/Saitek hardware panel / HP Reverb / Win 10/64

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
  • Donation Goals

    AVSIM's 2020 Fundraising Goal

    Donate to our annual general fundraising goal. This donation keeps our doors open and providing you service 24 x 7 x 365. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. We reset this goal every new year for the following year's goal.


    49%
    $12,400.00 of $25,000.00 Donate Now
×
×
  • Create New...