Jump to content
Sign in to follow this  
sightseer

my rudder stops working when I land?

Recommended Posts

Every since SU7 I feel like I no longer know how to fly.  I fly the Pipistrel Virus exclusively these days so maybe somethings changed with the plane but it just seems that I can be lined up on final and all is going well - looking fine - and then I touch down and my aircraft just veers right off the side of the runway unless I greatly increase rudder input and even then sometimes its not enough.  I'm not sure whats going on.

 

anyone else have this issue?


|   Dave   |    I've been around for most of my life.

Knowledge is for the wise.  All others are in too much of a hurry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I wonder if you have taxiway assist enabled? I'm away from my sim computer at the moment so I'm not sure if that is what it is called, but effectively, the aircraft will align with centreline during takeoff and below a certain speed after landing take itself to the gate. It took some time before I realised this and I could not work out why I had no control of the rudder after landing. It was characterised by me turning left and the rudder going right or me turning right and the rudder going left.  Basically the assistance was trying to get the aircraft off the runway and onto the nearest taxiway. Once on the taxi it was fighting me for control to stay on the taxiway centreline. This one might be high on the list since SU7 put all our settings back to easy if we accessed the content manager. 

Alternatively, you might simply have too much rudder trim dialled in. 

Wind gusts can also be a factor. Check your weather settings to how often gusts are occurring and how powerful they are.  

Finally, I understand some model dynamics are less than optimal, (I've never flown the Pipistrel Virus) so try a different aircraft and see if the problem goes away. If you've flown the PV fine until SU7, then sure, it's not the aircraft.  

Hope this helps

Cheers

 

Terry

 

 

Edited by Lord Farringdon
  • Like 1

No. No, Mav, this is not a good idea.

Sorry Goose, but it's time to buzz the tower!

Intel (R) Core (TM) i7-10700 CPU @2.90Ghz, 32GB RAM,  NVIDEA GeForce RTX 3060, 12GB VRAM, Samsung QN70A 4k 65inch TV with VRR 120Hz Free Sync (G-Sync Compatible).  

Share this post


Link to post
Share on other sites
41 minutes ago, Lord Farringdon said:

wonder if you have taxiway assist enabled?

no.  I am using the 'true to life' preset at the moment.  I had things custom set but I got bitten by that 'settings reset when updating via content manager' bug.

I really think they've changed something either with the rudder or with ground control or both.  I know they were messing with ground control.

It just doesn't seem right that the amount of influence my rudder had would change at the moment of touchdown.  Maybe that's how it is in real life?  I'm not a pilot and could not be under those circumstances... for the aircraft to just veer violently off the runway unless you greatly increase the rudder input.


|   Dave   |    I've been around for most of my life.

Knowledge is for the wise.  All others are in too much of a hurry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello

I too am having all sorts of problems with my joystick after SU7.

I find that when I apply full rudder with my joystick the rudder moves fully in that direction and slowly return to neutral even with the joystick still on full rudder. Also when I start a flight my throttle is reversed but when I check in control settings it is correct so I return to a flight and all of a sudden my throttle is fully open and the throttle on my joystick has no affect.

Also the engine will all of a sudden increase to full throttle without touching the Joystick throttle and if I push the throttle fully on and then back then the engine goes back to idle.

I have also noticed a couple of time when I startup MSFS I get a message "we can't synch your data" and I can then select Retry (which worked) or "Use offline" (or something similar) and when I select that it is like the first time I ever ran MSFS and needed to setup a lot of things.

 

Strangely when I do a 'challenge' or 'training' I have no problems with the rudder and throttle. It's only doing a 'free flight' where the rudder and throttle are like zombies.

 

No more updates please Asobo as something always seems to go wrong with every new update.

Edited by Jarnie
add sentence

Share this post


Link to post
Share on other sites

I just went through this problem myself. After investigating the issue and trying and looking at quite a few things I discovered the sensitivity on my rudder controls had been changed, although I didn't really know it. With some trial and error adjustments I managed to get rudder control back to normal operation.

Don't know if this will help you, but perhaps you could at least check your sensitivities and see if this applies to you as well.


Ken

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Ken

The problem I am experiencing only happens when I do a 'free flight'. When I do a training flight or adventure the rudder and throttle works perfectly.

[added later]

After searching the internet I found that SU7 reset all settings and so I went 'looking' and changed many from ON to OFF. That seems to have fixed the problem.

 

Still it is annoying that SU7 could have either advised/warned users during the update that all user settings would be reset and to check them after the update OR better still NOT to change them although maybe this was not possible with the changes being implemented.

 

Edited by Jarnie
added solution

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haven't flown the Pip but if it has a Yaw Damper, that may still be on at touchdown.


Regards,

Pivot

i9-10900k * 64Gb Ram * MSI RTX 2070 G7 * Steel Series Arctis Pro Wireless Headset * Win10 Home x64 * Oculus Rift-S * TrackIR 5 * TM Warthog Combo, Honeycomb Alpha & Saitek Pro-Rudders

Share this post


Link to post
Share on other sites

Had similar issues after running SU7. Rudder movement in the sim was lethargic. I would snap my CH Products rudder pedals from full left to right and in the sim, they would move the full range, but in their own sweet time. The lag made taxiing "interesting". I fixed it by deleting the rudder pedal profile and creating a new one. That sorted it out. This is possibly the easy option to try as rudder pedals at least do not have multiple buttons requiring key binds that need to be set up. Just delete the profile and the reset your sensitivity and deadzones etc.

A similar thing seemed to happen with the mouse for many, including myself. Mouse would not turn the globe in the flight selection menu. Deleting the profile and creating a new one fixed it.


GregH

System Spec: Core i7 6700K @ 4,7GHz; GTX980Ti, 32GB DDR4 3200; WD Black NVMe; Samsung EVO850 SSD; CH Products Yoke, Pedals & Quad; Airbus Side Stick, TrackIR; 1440p

Share this post


Link to post
Share on other sites

first - thanks to all for suggestions and ideas.  Today I did a quick test flight in a windy area - KDAL to KDFW - and the aircraft acted as I would have expected.  My problem flights if I recall correctly have all been in Florida.  The one that made me start this thread was yesterday starting at around Palm Beach FL and there wasnt a lot of wind that I recall and I was headed to Merritt Island near Kennedy Space Center and it didnt report a lot of wind but I decided to stop for fuel and the windsock showed a strong north wind but I didnt believe it and my aircraft wasnt acting like it but then when I itouched down, my aircraft immediately and violently wetaher vaned into the north wind.  It just seemed strange.  It may be a bug with winds or ground control or maybe Im just an word not allowed - who knows..Ill keep testing and thinking... maybe Ill solve it.


|   Dave   |    I've been around for most of my life.

Knowledge is for the wise.  All others are in too much of a hurry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had that happen on the F-18, but it was because path hold enabled for some reason when I hit the deck.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No way, I just bought a new joystick (Thrustmaster T16000) to replace my (what I thought was dying) Logitech Extreme 3D (and gave it away). I figured the logitech was nearly 10 years old and I used it so much and lately its been acting weird so I passed it on to a friend who was going to give flight sim a try. Guess I could have saved the $70 because this one does it sometimes too now.


5900X

32GB DDR4-3600MHz

ZOTAC RTX 3070 Ti

Game installed on 970 PRO

Main display Dell 27" 1440p 144Hz G-SYNC

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minutes ago, M3Stang said:

I just bought a new joystick (Thrustmaster T16000)

oh man!  well the bright side is that the T16000 is a good joystick imo.  Ive had mine for years now.

Edited by sightseer

|   Dave   |    I've been around for most of my life.

Knowledge is for the wise.  All others are in too much of a hurry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maybe tail wheel / nose wheel lock (even though the aircraft doesn't have it, it might be in the code somewhere)


R9 5900X | RTX 3090 | 64 GB 3600 | 3440x1440 G-Sync | Logitech Pro Throttles Rudder Yoke Panels | Thrustmaster T.16000M FCS | TrackIR 5 | Oculus Rift S
Experience with Flight Simulator since early 1990s

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Tuskin38 said:

I had that happen on the F-18, but it was because path hold enabled for some reason when I hit the deck.

"Path hold", Is that on the F-18 or a setting in the simulator?


-Jay

9700K | RTX 2080Ti @ 4K | 48GB DDR4 | 2 x 1TB SSDs | RC Cola

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 hours ago, sightseer said:

I touch down and my aircraft just veers right off the side of the runway unless I greatly increase rudder input and even then sometimes its not enough.

Just happened to me in the Bonanza.  An invisible "rudder assist" moves the rudder back.  Just look at the rudder pedals in the cockpit, you will see it happening.

My theory is that there is a "sticky" Assist function that refuses to turn off.

It happened after visiting the Marketplace and having all my settings reset to Easy.

On the FS Forum, a suggestion is to repeatedly turn off the Assist settings, once is not enough..

  • Like 1

Bert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
  • Donation Goals

    AVSIM's 2020 Fundraising Goal

    Donate to our annual general fundraising goal. This donation keeps our doors open and providing you service 24 x 7 x 365. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. We reset this goal every new year for the following year's goal.


    53%
    $13,405.00 of $25,000.00 Donate Now
×
×
  • Create New...