Jump to content

Sign in to follow this  
BMW969

P3D v4.5 FPS down

Recommended Posts

30 minutes ago, Pete Dowson said:

I think Rob Ainscough knows what he is doing and he has posted figures and graphs showing a 30% degradation in performance.

Of course I am not talking about Rob Ainscough or any FS expert like you, Simbol and so on. But many people observe FPS loss with 4.5, and just one hour ago one of those users wrote in the ORBX forum that after he deleted the prepar3d.cfg, he regained the 10FPS he lost after switching to 4.5. So he is exactly one of those users I was talking about... And I am pretty sure in contrast to Simbol, that many of those reporting issues with v4.5 have issues at least partially related to something similar, either they did not rebuild the prepar3d.cfg or they carried over a tweak (as I did) where they thought that it would not hamper anyhing as it worked perfectly in v4.4.

And, I repeat again: my problem might just lead the devs. into the right direction. I am totally aware that it is impossible that Rob or others with a brand new prepar3d.cfg ran into the same issue I did, but if it is for example related to a memory leak hammering the VRAM, it could still give a hint into the correct direction, as it is certainly an obvious difference between 4.4 and 4.5.


Greetings, Chris

Intel i7-8700K@5.0GHz, 2x16GB 3200MHz CL14 RAM, Gigabyte AORUS 1080Ti, Windows 10 Home 64bit, Prepar3D 4.5

Share this post


Link to post
9 minutes ago, AnkH said:

Of course I am not talking about Rob Ainscough or any FS expert like you, Simbol and so on. But many people observe FPS loss with 4.5, and just one hour ago one of those users wrote in the ORBX forum that after he deleted the prepar3d.cfg, he regained the 10FPS he lost after switching to 4.5. So he is exactly one of those users I was talking about... And I am pretty sure in contrast to Simbol, that many of those reporting issues with v4.5 have issues at least partially related to something similar, either they did not rebuild the prepar3d.cfg or they carried over a tweak (as I did) where they thought that it would not hamper anyhing as it worked perfectly in v4.4.

And, I repeat again: my problem might just lead the devs. into the right direction. I am totally aware that it is impossible that Rob or others with a brand new prepar3d.cfg ran into the same issue I did, but if it is for example related to a memory leak hammering the VRAM, it could still give a hint into the correct direction, as it is certainly an obvious difference between 4.4 and 4.5.

Myself : a new p3d.cfg file in 4.5 < fps than 4.4

Three Fs friends new install 4.5 < fps than 4.4

Loadtime 4.5 > 4.4

Stability 4.5 < 4.4

As I use Vsync on at 25 Hertz on my both View pc’s it is smooth (  unlocked from 85 to 69 )

 

 

  • Upvote 1

Gerard

7940x ( 14 cores ) : 8 cores @ 4.8 - 6 cores @ 4.0 Ghz - Gigabyte X299 Gaming 7 - 32 Gb G.Skill Trident Z 3200Mhz Cl 14 - Gigabyte GTX 2080 TI Windforce OC @1920 Mhz - 1x SSD M2 1800/1800 2TB - 2x  Sata 600 SSD 500 Mb - Thermaltake Level 10 GT case - EKWB Extreme 240 liquid cooling set push/pull - 2x 43” Sony 4K tv's in NVSurround

8700K : all 6 cores @ 5.0 GHz - Asus ROG 370 - 16 Gb 4000 MHz @ 3600 Mhz - Gigabyte GTX 2080 Windforce OC @ 1900 Mhz - 1x SSD M2 1800/1800 2TB - 2x  Sata 600 SSD 500 Mb - 1x 55” Sony 4K tv

My flightsim vids :  https://www.youtube.com/user/fswidesim/videos?shelf_id=0&sort=dd&view=0

 

Share this post


Link to post

All, i too have noticed this drop however mine seems to be tied to Active Sky (beta build 7035). If i do not run active sky my frames are the same as they were in 4.4. Anyone else noticed this?

 

Thanks',

  • Upvote 1

UPS123.png

 

 

Share this post


Link to post
1 minute ago, rfelger said:

All, i too have noticed this drop however mine seems to be tied to Active Sky (beta build 7035). If i do not run active sky my frames are the same as they were in 4.4. Anyone else noticed this?

 

Thanks',

Nope.....I installed new beta from AS, for some strange reason not with me.....as I said earlier spent few HRS on  the ground and 2,5 in the air all good.....Only thing I decided not to have any more is UTL (2 months back). But no FPS drop, maybe that's good, LOL.

ASP4

ORBX

VECTOR

PTA

So will test more and report if any issues. BTW, .CFG deleted after update, shadders, etc


Virtual Air Canada - Alex Luzajic

Share this post


Link to post

Installed Client and Content v4.5.  Noticed shorter loading times and a  fairly good increase in frame rates and overall performance.


  Boeing777_Banner_Pilot.jpg

 

Bill McLauchlan

Share this post


Link to post

Same here no fps drop in 4.5 from 4.4, but only use orbx global, default weather, pmdg, quailywings, carendo etc, ultimate traffic live, pta, ezdock on medium settings with only autogen trees at dense, most other sliders at 50%. UK 2000 airports.


Simon

Share this post


Link to post
On 4/10/2019 at 5:11 PM, Bert Pieke said:

If you are experiencing fps drop..

1. Did you delete your Shaders folder?

2. Are you using speedtrees?

In my case fps are unchanged and smoothness is better.

(Shaders deleted, and no Speedtrees in use).

What are Speed Trees. How do you disable them?

Thanks

Randy


Intel I7 6700 4.0 CPU Western Digital Caviar 1TB SATA 6.0Gb/s Hard Drive  16GB DDR4 Crucial RAM. Corsair 750 Watt PSU.

EVGA NVIDIA GTX1080 FTW GPU

Share this post


Link to post

All, from what I'm reading over at LM forums, there may be an issue with the cloud shadows that they updated in 4.5. I'm going to try & disable those today. It would explain why when I'm using Active Sky that the FPS dropped with the shadows enabled...

Edited by rfelger

UPS123.png

 

 

Share this post


Link to post

Did a full computer reinstall, and installed a vanilla 4.5. 

Im not that fixated on FPS, as long as the experience is fluid. With the latest nVidia drivers and a clean system, the experience is quite stuttery. Tried the default F22-flight that P3D defaults to, with default settings (speed trees off), and the FPS is all over the place. This is - as others have mentioned - not (just) an ORBX issue - it must be something else. 

 

Im running a 6700k @ 4.8 HT ON, a 3440x1440 display, on a Titan X Pascal. 32 GB 3600 RAM. Used to run 4.4 just fine. 

 


Best regards,

Kristoffer Løkke-Sørensen
 

Share this post


Link to post
1 hour ago, rfelger said:

All, from what I'm reading over at LM forums, there may be an issue with the cloud shadows that they updated in 4.5. I'm going to try & disable those today. It would explain why when I'm using Active Sky that the FPS dropped with the shadows enabled...

I don't use cloud shadows, and have had no drop in fps in 4.5, so perhaps they maybe getting close to finding out what the problem is...


Simon

Share this post


Link to post
21 minutes ago, simon747 said:

I don't use cloud shadows, and have had no drop in fps in 4.5, so perhaps they maybe getting close to finding out what the problem is...

Yes, I'm hoping they are.


UPS123.png

 

 

Share this post


Link to post
5 hours ago, rfelger said:

All, i too have noticed this drop however mine seems to be tied to Active Sky (beta build 7035). If i do not run active sky my frames are the same as they were in 4.4. Anyone else noticed this?

 

Thanks',

Nope.


Gigabyte Z97X-UD5H-BK, Blk Ed MB; Intel I7-4790K CPU (@4.5 Ghz); Deepcool 240 AIO Cooler; 16 Gb G.Skill RAM (F3-2400); Win10 Pro (P3D V5 HF2); 2 Samsung 1Tb SSDs;Toshiba 3Tb hard drive; Gigabyte Aorus Extreme 1080ti 11Gb VRAM; Toshiba 43" LED TV @ 4k;

 

Share this post


Link to post

nothing to do with cloud shadows mine were off turning them off will save fps if you have a low video card. Turned mine back on hate flying without them


Colin hodds

I7 9700K,nvidia 2080 ,ssd ,32gig 3200mhz ram ,win10,prep3d

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
  • Donation Goals

    AVSIM's 2020 Fundraising Goal

    Donate to our annual general fundraising goal. This donation keeps our doors open and providing you service 24 x 7 x 365. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. We reset this goal every new year for the following year's goal.


    31%
    $7,930.00 of $25,000.00 Donate Now
×
×
  • Create New...