Jump to content

Sign in to follow this  
BMW969

P3D v4.5 FPS down

Recommended Posts

3 hours ago, simbol said:

However can somebody test the following:

Under 4.4 go to an affected airport, set the autogen to ultra, record FPS, CPU load and GPU Vram load.

Then lower to medium, record same figures.

Move to a default area, the default scenary of P3D is the best, perform both tests above and record same figures.

Upgrade to 4.5.

Repeat the same tests, record the same figures

Hi Raul,

After spending nearly a week resolving other problems (related to altitudes and just narrowed down to a failed FTX Vector install attempt), I did manage to install and try 4.5 on my 3 projector / 3 window set up (Natvis curved screen), and like others find that performance in my more heavily demanding scenarios (UK2000 EGLL with AI traffic in my case) is about 20% worse with 4.5 Client compared with 4.4 (average frame rate of 27 down to 21/22).

More difficult to judge, the smoothness is probably a little bit better, but subjectively to me it seemed there were now more short pauses (not stutters -- didn't see what I call a "stutter", which is an improvement).

I'll try to do the tests you describe and post the results in the appropriate thread (assuming there is one identifiable "appropriate" thread?), but it won't be till Monday or Tuesday next week at the earliest.

Best
Pete

 

Edited by Pete Dowson

Win10: 2004 19041.264
CPU: 9900KS at 5.5GHz
Memory: 32Gb at 3900 MHz.
GPU:  RTX 24Gb Titan
2 x 2160p projectors at 30Hz onto 200 FOV curved screen

Share this post


Link to post

I agree with you, much less FPS in this version and a lot of short pauses with this 4.5! It look like stutters but it is short pauses i think too!


Jérôme Dietsch

Share this post


Link to post

I also notice the short pauses and lower fps.  

 

Darcy

Share this post


Link to post
11 minutes ago, Pete Dowson said:

Hi Raul,

After spending nearly a week resolving other problems (related to altitudes and just narrowed down to a failed FTX Vector install attempt), I did manage to install and try 4.5 on my 3 projector / 3 window set up (Natvis curved screen), and like others find that performance in my more heavily demanding scenarios (UK2000 EGLL with AI traffic in my case) is about 20% worse with 4.5 Client compared with 4.4 (average frame rate of 27 down to 21/22).

More difficult to judge, the smoothness is probably a little bit better, but subjectively to me it seemed there were now more short pauses (not stutters -- didn't see what I call a "stutter", which is an improvement).

I'll try to do the tests you describe and post the results in the appropriate thread (assuming there is one identifiable "appropriate" thread?), but it won't be till Monday or Tuesday next week at the earliest.

Best
Pete

 

Hi Pete,

Thanks for the report, I suggest you report your findings inside the 4.5 beta forum using the topic I created there already as it might help to bring more attention from LM developers on this subject.

The rest, please use this topic as I pointed out before: http://www.prepar3d.com/forum/viewtopic.php?p=196484#p196484

Thanks to everyone for helping with these tests.

Kind regards,

Simbol 

Share this post


Link to post

Agree with the "short pauses" plus the 30% downgrade in performance. Not exactly stutters but annoying nonetheless. Am about to reinstall and start from scratch as I have tried everything I can think of. Will post on the p3d forum when done.

Share this post


Link to post

Had the same problem tonight, it was only when I got closer to EGKK from GCTS that the frames started dropping and then averaged at 10-15 fps, that was with fsl a320, strange thing is when I flew NZWN-NZQN yesterday with the same aircraft and settings frames were pretty good between 25-30.


Steve Whiterod

flyuk_sig.php?id=UKV1394

capt_b747.png

Share this post


Link to post
3 hours ago, Midnight Music said:

It is definitely something with ORBX. I can see the change when I go San Francisco to LA. I have Northern California ORBX region but I only have Global and LC in Southern Cal. The FPS changes a lot and goes up on the same flight when you cross over from north to south.

Nope it has nothing to do with Orbix , i dont use any Orbix stuff just Payware airports and Aircraft and i still get the FPS drop ... had to go back to 4.4 to get the same FPS again


ugcx_banner.png

Share this post


Link to post

Seeing similar degradation myself - microstutters, and frames off about 20 percent compared to 4.4.  Using Orbx Global and Vector but no regions; no shader add-ons.  Got some improvement by reducing autogen settings - not a fix, but better.  Just posted with more detail and system specs on the Prepar3d forum thread linked above. Noting it here for the record.

  • Like 1


Alan Ampolsk

"Ah, Paula, they are firing at me!"
-- Saint-Exupery

Share this post


Link to post

Did gou guys post your experiences at the LM forum ?

The more info they have will help fixing this...

http://www.prepar3d.com/forum/viewtopic.php?f=6312&t=133165

Edited by GSalden

Gerard

7940x ( 14 cores ) : 8 cores @ 4.8 - 6 cores @ 4.0 Ghz - Gigabyte X299 Gaming 7 - 32 Gb G.Skill Trident Z 3200Mhz Cl 14 - Gigabyte GTX 2080 TI Windforce OC @1920 Mhz - 1x SSD M2 1800/1800 2TB - 2x  Sata 600 SSD 500 Mb - Thermaltake Level 10 GT case - EKWB Extreme 240 liquid cooling set push/pull - 2x 43” Sony 4K tv's in NVSurround

8700K : all 6 cores @ 5.0 GHz - Asus ROG 370 - 16 Gb 4000 MHz @ 3600 Mhz - Gigabyte GTX 2080 Windforce OC @ 1900 Mhz - 1x SSD M2 1800/1800 2TB - 2x  Sata 600 SSD 500 Mb - 1x 55” Sony 4K tv

My flightsim vids :  https://www.youtube.com/user/fswidesim/videos?shelf_id=0&sort=dd&view=0

 

Share this post


Link to post

I updated the client and the content yesterday.  My fps are the same as 4.4.  I only use orbx global and uk2000 scenery at the moment.  It is fluid and loads faster.  I have a 8600K at 4.9 ghz and a 1080 standard unit, but fly in 4k.  I don't max my autogen, but do keep autogen speedtrees at dense.  All sliders are medium for the most part, keep traffic via ut live at 60% and am getting consistent high fps in the 787 and the 737, so not sure if you keep your sliders including LOD down, you may not have a performance drop in 4.5 as Rob mentions here....

EDIT: for those (like myself) who lock to 30Hz Vsync (and don't max all graphics settings) then you might not notice any issue
Rob Ainscough http://www.p3dWiki.com
Prepar3D Forum Global Moderator
 
 
 

Simon

Share this post


Link to post

i experience the same drop in performance.

There is one thing. i use AIG as ai traffic and usally have it inside  P3d at 50%. with that and my other setting i get 13 fps at aerosoft EDDF and ORBX Europe LC.

setting AI Traffic to 0 frames jump up to over 30 in the exact same scenario. Even setting AI back to 1% the frames go back to 13..

Maybe you want to check that wioth you setup ?


Carsten U

Share this post


Link to post

I did it now, I hope other will do it too.

It seems that the ORBX fps loss is constant as it was and the issue comes from the P3D itself. 

As I was with fps locked at 30 and I deactivated the ORBX Germany, the fps clearly went up from 16 fps to 30fps. So I could not see the default fps loss.

Anyway, the ORBX fps loss is still considerable too, perhaps they can also improve it. But in the end, the initial drop comes from LM it seems.


Valentin Rusu

i9-7900X @4.5GHz (core 0 @4.8GHz), EVGA GTX 1080 TI FTW3, DDR4 32GB @3200MHz, Samsung 840 PRO Raid for Win 10 Pro, Samsung 960 PR0 512GB NVMe SSD for P3D v4.5

Share this post


Link to post

Just finished a clean install of 4.5 but performance is still noticeable lower near OrbX airports.

Quote

There is a theory about the LOD autogen setting being stuck at Ultra, I have my doubts about this and I suspect this is due to 3rd party add-on's not configured to follow LOD settings properly under 4.5.

Yeah, even disabling autogen doesn't change the FPS much for me. it seems to be related to third party scenery affecting the FPS at a much larger distance than before. For example, over OrbX WA45, performance is already negatively affected by 0S9 in the far distance. Disable OrbX Jefferson County, and performance is suddenly much better over 2WA1 and WA45. This change doesn't happen (at least to the same degree) in <=4.4. Previously, FPS didn't start to drop until you were much closer to an airfield and then improved as you went farther from it.
But it's hard to do any accurate A/B comparisons since you can't have 4.4 and 4.5 installed at the same time.

Edited by AdvancedFollower

Asus Prime X370-Pro / Ryzen 7 1800X / 16 GB DDR4 3200 MHz / Asus GTX 1070 Turbo
Fractal Design XL R2 / Phanteks PH-TC14PE / Corsair CX650M
2 TB SSD / 4 TB HDD

Share this post


Link to post

FPS droped a bit in v4.5, but panning and flying is much smoother. Did some testing in ORBX Germany because I had the biggest fps hit there.
There is something hindering performance fps-wise in v4.5 when it comes to objekt loading. So I did a comparison with 4.4 and came up with one small and dirty fix.

FIBER_FRAME_TIME_FRACTION=0.02
TEXTURE_BANDWIDTH_MULT=160

I appologize in andvance for suggesting this. But it helped on my system (singel 4k monitor).

I use Track IR and got better panning quality in v4.5 even when frames occasional go down by about 4-6 frames under 33 in some cases. Until brighter minds than me can figure out what is amiss I will continue with this cfg entry and enjoy v4.5. Just finished a full flight from EDDT -> EDCG (with addons: AS, ASCA, SF, PF3, MCE, UTL 80%, A2A bonanza) flawles. Despite the frames I like the overall experience. Hope it stays that way.

Edited by Rasterfahnder

MCE_banner_272_68.jpg

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
  • Donation Goals

    AVSIM's 2020 Fundraising Goal

    Donate to our annual general fundraising goal. This donation keeps our doors open and providing you service 24 x 7 x 365. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. We reset this goal every new year for the following year's goal.


    31%
    $7,775.00 of $25,000.00 Donate Now
×
×
  • Create New...