FredricG

Extremely bad framerates on a high-end gaming desktop

Recommended Posts

I noticed today during a VATSIM flight that, especially on landing, my framerates were absolutely pathetic for a computer like mine (I was getting 9-15FPS on short final!!!). I don't know why; I thought I tweaked my cfg file pretty well. I have FTX Global and Global Vector installed and several other payware addons... Don't think it's that. I dunno, what do you guys think?

 

MY SYSTEM SPECS:

Intel i7-7700k overclocked to 4.6GHz, cooled by a Corsair Hydro H55 Water Cooler

16GB of DDR4-2400 RAM (With XMP enabled)

NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti (All drivers up to date)

1TB Seagate HDD


And here's my FSX.cfg settings:

[JOBSCHEDULER]
AffinityMask=84

[Bufferpools]
BP=0
Poolsize=100000

[GRAPHICS]
SHADER_CACHE_PRIMED_10=1693751040
SHADER_CACHE_PRIMED=1693500672
D3D10=1
TEXTURE_MAX_LOAD=4096
NUM_LIGHTS=8
AIRCRAFT_SHADOWS=0
AIRCRAFT_REFLECTIONS=1
COCKPIT_HIGH_LOD=1
LANDING_LIGHTS=1
AC_SELF_SHADOW=0
EFFECTS_QUALITY=2
GROUND_SHADOWS=0
TEXTURE_QUALITY=3
IMAGE_QUALITY=0
See_Self=1
Text_Scroll=1
ForceFullScreenVSync=1
ForceWindowedVSync=1
HIGHMEMFIX=1
DirtyRegionUpdateLimit=0
MergeDirtyRegionUpdates=1
DAY_THRESHOLD=38912 
NIGHT_THRESHOLD=2048 
STALE_BUFFER_THRESHOLD=2147483647
MultiSamplesPerPixel=4
MultiSampleQuality=0

[SOUND]
AmbientUIMusicVolume=-6.000000
SOUND_FADER1=0.420000
SOUND_FADER2=0.350000
SOUND_FADER3=0.310000
SOUND_FADER4=-0.340000
AmbientUIMusic=FSX01
PrimaryDevice={DEF00000-9C6D-47ED-AAF1-4DDA8F2B5C03}
VoiceDevice={DEF00002-9C6D-47ED-AAF1-4DDA8F2B5C03}
SOUND=1
SOUND_QUALITY=2
SOUND_LOD=0
UISound=1
AmbientUI=0

[Display]
ChangeTime=4.000000
TransitionTime=4.000000
ActiveWindowTitleTextColor=255,255,255
ActiveWindowTitleBackGroundColor=0,28,140,64
NonActiveWindowTitleTextColor=255,255,255
NonActiveWindowTitleBackGroundColor=24,33,87,64
InfoUpperRightTextColor=255,0,0
InfoUpperRightBackGroundColor=0,0,0,0
InfoLowerLeftTextColor=255,255,255
InfoLowerLeftBackGroundColor=255,0,0,128
InfoLowerRightTextColor=255,255,255
InfoLowerRightBackGroundColor=255,0,0,128
InfoBrakesEnable=True
InfoParkingBrakesEnable=True
InfoPauseEnable=True
InfoSlewEnable=True
InfoStallEnable=True
InfoOverspeedEnable=True
BLOOM_EFFECTS=0
SKINNED_ANIMATIONS=1
TEXTURE_BANDWIDTH_MULT=80
UPPER_FRAMERATE_LIMIT=60
WideViewAspect=True
TextureMaxLoad=12
RUNWAY_LIGHTS_SURFACE_SCALAR=0.50
RUNWAY_LIGHTS_VASI_SCALAR=0.50
RUNWAY_LIGHTS_APPROACH_SCALAR=0.50
RUNWAY_LIGHTS_STROBE_SCALAR=0.60

[Main]
User Objects=Airplane, Helicopter
SimObjectPaths.0=SimObjects\Airplanes
SimObjectPaths.1=SimObjects\Rotorcraft
SimObjectPaths.2=SimObjects\GroundVehicles
SimObjectPaths.3=SimObjects\Boats
SimObjectPaths.4=SimObjects\Animals
SimObjectPaths.5=SimObjects\Misc
ProcSpeed=9457
PerfBucket=7
Location=163,-27,1203,752,\\.\DISPLAY1
Maximized=2
HideMenuNormal=0
HideMenuFullscreen=1
DisablePreload=1
FIBER_FRAME_TIME_FRACTION=0.26
SimObjectPaths.6=SimObjects\IVAO_MTL
SimObjectPaths.7=E:\Addon Manager\Simobjects\Misc

[PANELS]
IMAGE_QUALITY=1
DEFAULT_VIEW=0
QUICKTIPS=0
PANEL_OPACITY=100
PANEL_MASKING=1
PANEL_STRETCHING=1
UNITS_OF_MEASURE=1

[Weather]
WindshieldPrecipitationEffects=1
MinGustTime=10
MaxGustTime=500
MinGustRampSpeed=1
MaxGustRampSpeed=200
MinVarTime=5
MaxVarTime=50
MinVarRampSpeed=10
MaxVarRampSpeed=75
TurbulenceScale=1.000000
WeatherServerAddress=fs2k.zone.com
WeatherServerPort=80
WeatherGraphDataInDialog=0
AdjustForMagVarInDialog=1
DynamicWeather=0
DownloadWindsAloft=0
DisableTurbulence=1
CLOUD_DRAW_DISTANCE=8
DETAILED_CLOUDS=1
CLOUD_COVERAGE_DENSITY=8
THERMAL_VISUALS=1

[DISPLAY.Device.NVIDIA GeForce GTX 780.0]
Mode=1920x1080x32
Anisotropic=1
AntiAlias=1

[AccelerationPack]
ControlsFirstRun=0
HomePageFirstRun=0

[CONTROLS]
Controls_Default=Standard
Controls_Current=Standard
KBDAIL=64
KBDELEV=64
KBDRUD=64
JOYSTICKS=1

[TextInfo.1]
Latitude=1,1
Longitude=1,2
Altitude=1,3
Heading=1,4
AirSpeed=1,5
WindDirectionAndSpeed=1,6

[TextInfo.2]
FrameRate=1,1
LockedFrameRate=1,2
GForce=1,3
FuelPercentage=1,4

[TextInfo.3]
Latitude=1,1
Longitude=1,2
Altitude=1,3
Heading=1,4
AirSpeed=1,5
WindDirectionAndSpeed=1,6
FrameRate=2,1
LockedFrameRate=2,2
GForce=2,3
FuelPercentage=2,4

[SlewTextInfo.1]
Latitude=1,1
Longitude=1,2
Altitude=1,3
Heading=1,4
AirSpeed=1,5

[SlewTextInfo.2]
FrameRate=1,1
LockedFrameRate=1,2

[SlewTextInfo.3]
Latitude=1,1
Longitude=1,2
Altitude=1,3
Heading=1,4
AirSpeed=1,5
FrameRate=2,1
LockedFrameRate=2,2

[Trusted]
E:\Addon Manager\couatl\couatl.exe.wbretqonlzkuhzterwzahheibhwtlakzabzkuwuo=1
C:\Program Files (x86)\12bPilot\SODE\SimObjectDisplayEngine.exe.zrbqcrbnzhhotrcrwkurctoiizttkekirutikkoh=1
E:\Addon Manager\bglmanx.dll.renrubaohchkltnqiaeorhartiqintwrhlqtzuch=1
C:\Program Files (x86)\12bPilot\SODE\SimObjectAnimationModule.dll.botkwquzznwblebqknbhrhhnbculwhkchlbcwirr=1
FSLabs\DLLs\FSLOptions.dll.lttrobbuworbazitthuiwrhwhutzqllhqnbttotz=1
FSLabs\DLLs\FSLEvents.dll.iqiihlewqehhiqukuihhlttqwzltquizekwonhcw=1
FSLabs\DLLs\FSLSounds.dll.oennqucuinkkeereeqrtaknwuuhaaztccetahcti=1
PMDG\DLLs\PMDG_Interface.dll.rieceqequzithcoclknucnabrkoiznrrouhhcawa=1
RAASPRO\RAASPRO.dll.alznetirckhtecehcuiuanaiiqwkerhrlkilzboo=1
PMDG\DLLs\PMDG_HUD_interface.dll.cnlnzanqhkhrketuzwonhcuncrzobowntkaoozck=1
E:\Steam\steamapps\common\FSX\gauges\PMDG_777X.dll.kurwqrrttcetkziiwzlknrzlutuwzlloibzqachk=2
E:\Steam\steamapps\common\FSX\gauges\PMDG_737NGX.dll.hhlnbounhrtculqaeqheqhzcbunhawtkaaibrqre=2
E:\Steam\steamapps\common\FSX\gauges\PMDG_737NGX_3.dll.eknhnzzienbinturnqkhzclbzriiqzaekkkcwlnb=2

[DynamicHeadMovement]
LonAccelOnHeadLon=0
LonAccelOnHeadPitch=0
RollAccelOnHeadLat=0
YawAccelOnHeadLat=-0
RollAccelOnHeadRoll=0
MaxHeadAngle=0
MaxHeadOffset=0
HeadMoveTimeConstant=0

[VirtualCopilot]
VirtualCopilotActive=0

[DISPLAY.Device.NVIDIA GeForce GTX 780.1]
Mode=1920x1080x32

[USERINTERFACE]
PageID=1
OpenATCOnCreate=0
SHOW_MISSION_CAPTIONS=0
PAUSE_ON_LOST_FOCUS=0
PROMPT_ON_EXIT=1
SITUATION=FLIGHTS\OTHER\FLTSIM
Map_Orientation=2
ShowAllACPaintSchemes=1
SelectAircraftManufacturer=All
SelectAircraftPublisher=PMDG
SelectAircraftType=All
DisplayFuelAsWeight=1

[ATC]
ShowATCText=0
COMM_MSG_NONE_COLOR=FFFFFFFF
COMM_MSG_ATC_USER_COLOR=FFB6FFB6
COMM_MSG_USER_ATC_COLOR=FFFFD21B
COMM_MSG_ATC_AI_COLOR=FF00FF00
COMM_MSG_AI_ATC_COLOR=FFFF7840
AutoOpenAirTrafficWindow=0
UsePilotVoice=0
PilotVoice=0

[PointOfInterestSystem]
CycleSetting=1


[SCENERY]
LENSFLARE=1
DAWN_DUSK_SMOOTHING=1
IMAGE_COMPLEXITY=4
MAX_ASYNC_BATCHING_JOBS=2
SmallPartRejectRadius=4.0

[TrafficManager]
AirlineDensity=0
GADensity=0
FreewayDensity=25
ShipsAndFerriesDensity=0
LeisureBoatsDensity=0
IFROnly=0
AIRPORT_SCENERY_DENSITY=0

[TERRAIN]
LOD_RADIUS=4.500000
MESH_COMPLEXITY=75
MESH_RESOLUTION=20
TEXTURE_RESOLUTION=25
AUTOGEN_DENSITY=3
DETAIL_TEXTURE=1
WATER_EFFECTS=6
SWAP_WAIT_TIMEOUT=2
BATCH_AUTOGEN2=2

[AContain]
ShowLabels=0
ShowUserLabel=0
ShowLabelManufacturer=1
ShowLabelModel=1
ShowLabelTailNumber=0
ShowLabelDistance=1
ShowLabelAltitude=1
ShowLabelAirline=0
ShowLabelAirlineAndFlightNumber=0
ShowLabelFlightPlan=0
ShowLabelContainerId=0
ShowLabelAirspeed=0
ShowLabelHeading=0
LabelDelay=1000
LabelColor=FFFF0000

[INTERNATIONAL]
ASLAT=2
ASLON=1
MEASURE=1

[REALISM]
PFactor=1.000000
Torque=1.000000
GyroEffect=0.500000
CrashTolerance=0.000000
General=0.500000
UnlimitedFuel=False
AllowEngineDamage=False
TrueAirspeed=False
AutoCoord=True
RealMixture=False
StressDamage=False
GEffect=False
ManualLights=False
GyroDrift=False
CrashWithDyn=False
CrashDetection=False
AutoTrim=False

[SIM]
SYSCLOCK=1

[STARTUP]
DEMO=0
SHOW_OPENING_SCREEN=1
STARTUP_DEMO=
LoadWindow=1

[FACILITIES]
COUNTRY=
STATE=
CITY=
GTL_BUTTON=1377

[Misc]
Com_Rate=7
[DISPLAY.Device.NVIDIA GeForce GTX 780.0.0]
AntiAlias=1
Mode=1280x720x32
Anisotropic=1
[DISPLAY.Device.NVIDIA GeForce GTX 780.0.1]
Mode=1280x720x32
[MAPVIEW_MAP]
SHOW_AIRPORTS=1
SHOW_VORS=1
SHOW_NDBS=1
SHOW_APPROACHES=1
SHOW_INTERSECTIONS=0
SHOW_VICTOR=0
SHOW_JET=0
SHOW_AIRSPACE=1
SHOW_FLIGHTPLAN=1
SHOW_WEATHERSTATIONS=1
SHOW_WEATHERSYSTEMS=1
SHOW_DATATAGS=1
SHOW_TERRAIN=1
show_flight_history=1
[WeatherMap]
SHOW_AIRPORTS=0
SHOW_VORS=0
SHOW_NDBS=0
SHOW_APPROACHES=0
SHOW_INTERSECTIONS=0
SHOW_VICTOR=0
SHOW_JET=0
SHOW_AIRSPACE=0
SHOW_FLIGHTPLAN=1
SHOW_WEATHERSTATIONS=1
SHOW_WEATHERSYSTEMS=1
SHOW_DATATAGS=1
SHOW_TERRAIN=1
[DISPLAY.Device.NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti.0.0]
Mode=1280x720x32
AntiAlias=1
[MULTIPLAYER]
condAccoutPassword=0
VoiceVolume=-0.680000
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Help AVSIM continue to serve you!
Please donate today!

You could run FSX on a server cluster and it would still bog down if you load it up with too much junk.

The hard drive is a definite bottle neck. Get a SSD.

And since this subject has been discussed to death over the past 10+ years, search for similar topics to find some tips on improving performance.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

You've got five instances of [DISPLAY.Device.NVIDIA GeForce GTX ...] in your cfg file which can potentially cause problems. If you only use one monitor, make a copy of FSX.cfg and then edit the original and remove all of the entries which don't apply, leaving just the one that does. It may be better, after having copied the original FSX.cfg to just delete it and let FSX create a new one without the tweaks to establish a good baseline.

Whilst having FSX on an SSD will definitely improve initial loading times (and will significantly speed up Windows), it will make little difference to performance in flight. Make sure that you regularly defrag your HDD to maintain best system performance.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, FredricG said:

[DISPLAY.Device.NVIDIA GeForce GTX 780.0]

Perhaps this is part of the problem.  I take it that when you installed FSX you had a GTX 780 video card and you have now upgraded to a GTX 1050 Ti.  I went through some issues when I upgraded from an 8800GT OC to a 560Ti SOC.  You should probably delete your FSX.cfg file and let FSX build a new file that reflects your current hardware.  Plus, you have multiple display device entries in the cfg file.

 

5 hours ago, FredricG said:

WATER_EFFECTS=6

Performance killer.  Try setting water to 2x low.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am running a 7700k/GTX970 rig I have just built, so I am not overclocked yet to allow my thermal paste to settle in. Having said that, when I do get around to OC'ing I will not be changing anything that I have right now on a stock speed build which includes an almost vanilla FSX config.

i notice on your FSX config that you have been using a fair amount of the old tweaks that I personally tried over the years and have since forgotten. A lot of them just don't work.

just a couple of observations in addition to the already mentioned duplication in your Display Devise section:

Bufferpools]
BP=0
Poolsize=100000  if your BP=0, why are you specifying a poolsize? I do not use a "Bufferpools" entry at all, butt if you want it you need to change that BP=0 to BP=1

ForceFullScreenVSync=1
ForceWindowedVSync=1  Which display mode do you use in your sim? My advice for what it is worth, get Nvidia Inspector, use the half refresh rate setting in Inspector, do not set frame rate limit inside inspector and set FPS target in FSX to "31FPS" and with that rig you should have as smooth as smooth is possible when it comes to FSX. IMHO if you are running a lot of high end scenery, AI and A/C addons in FSX, steady 60FPS is pie in the sky.

Save your present config then delete it, only include the required changes (uiautomationcore for example) and one of the very few changes I personally have made to my config is TEXTURE_MAX_LOAD=4096 to 2048. Give it a try and if it doesn't work, stick your old config back in.

just my two cents.

Edit: Forgot to mention I am on FSX SE, but there is no magic bullet from Dovetail, so no difference as far as I'm concerned.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, stans said:

Perhaps this is part of the problem.  I take it that when you installed FSX you had a GTX 780 video card and you have now upgraded to a GTX 1050 Ti.  I went through some issues when I upgraded from an 8800GT OC to a 560Ti SOC.  You should probably delete your FSX.cfg file and let FSX build a new file that reflects your current hardware.  Plus, you have multiple display device entries in the cfg file.

 

Performance killer.  Try setting water to 2x low.

 

 

Yes, I originally had a GTX 780 and I upgraded to a 1050ti. I'll delete my current cfg file and rebuild a new one. I'll also set water to 2x low.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, FredricG said:

Yes, I originally had a GTX 780 and I upgraded to a 1050ti. I'll delete my current cfg file and rebuild a new one. I'll also set water to 2x low.

Also try setting Freeway traffic to zero.  In urban areas this can tax your system.

Lastly what airport were you flying into?  Some addon airports are fps killers.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Are you using DOS 3.0 or Windows for Workgroups 3.11?

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, n99wb said:

Are you using DOS 3.0 or Windows for Workgroups 3.11?

:blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Also, what are your Vector settings?  That's a know FPS killa; in fact, I bet it's the primary culprit of your FPS drop.  Make sure you uncheck ALL tertiary options...

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, n99wb said:

Are you using DOS 3.0 or Windows for Workgroups 3.11?

:huh: huh?

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 hours ago, n99wb said:

Are you using DOS 3.0 or Windows for Workgroups 3.11?

giphy.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 hours ago, n99wb said:

Are you using DOS 3.0 or Windows for Workgroups 3.11?

That's not funny.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 hours ago, kingm56 said:

Also, what are your Vector settings?  That's a know FPS killa; in fact, I bet it's the primary culprit of your FPS drop.  Make sure you uncheck ALL tertiary options...

I don't know what you mean by "tertiary" settings but here's a screenshot of my Vector configuration.

https://prnt.sc/frbcwp

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, FredricG said:

I don't know what you mean by "tertiary" settings but here's a screenshot of my Vector configuration.

https://prnt.sc/frbcwp

In the second column it says Tertiary Roads with a check box by it and 3 options under it for underplays, bridges and tunnel exits. Uncheck all 4 which are now checked in the screen shot and test again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now