Jump to content
Sign in to follow this  
David Mills

What happened to my files???

Recommended Posts

I just started up MSFS and was presented with an "update" screen. It said my "update" would be about 120GB. I looked in the MSFS folder and virtually all of the program files were missing! What happened? Has anyone else experienced this problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

And the few files remaining in the default folder are all dated today (January 14, 2022) rather than my original installation date. What's going on? I did just update my Nvidia driver, but I can't imagine that this deleted MSFS. Did it?

Share this post


Link to post
Share on other sites

It is really getting strange.  i have had a crystal sharp sim with consistent settings since the Beta, and release of the Beta. Flew with no issues as recently as yesterday.  Today I flew from KIOW (Iowa City) to KSUS (St Louis Spirit).  As I neared the St Louis area the near scenery below went blurry on me.  Past about 3 miles or so the scenery was still sharp.  I Esc into General Options and dialed back some settings, expecting that to help salvage the flight.  Back live.  No change, still blurry below and close, but not blurry several miles out in the distance. 

Continued through approach and landing.  Very vague scenery,  Runway was pretty well defined but taxiways were vague and much less defined, and though static aircraft were sharp and vivid, none of the buildings were present.  No hangars, buildings, or tower.

I taxied to a good parking area and shut down.  Then I checked settings.  Multiplayer was On.  I never turn it on.  Rolling Cache was off.  I never set it off.  Changed those two settings and resumed to my parking spot and over the next two minutes all the detail I would expect from true 4K returned.

How did this happen?  Not only from yesterday to today, but from the hour long duration of my flight to the final 5 to 10 minutes, when is only when it changed.

Edited by fppilot

Frank Patton
MasterCase Pro H500M; Z490 WiFi MOB; i7 10700k 3.8 Ghz; H100i Pro; 32GB DDR4 3600; RTX 3070 TI 8GB; Gold RMX850X PSU; ASUS VG289 4K 27"
Honeycomb Alpha & Bravo, Crosswind 3's w/dampener.  
Former USAF meteorologist & ground weather school instructor. AOPA Member #07379126
                       
"I will never put my name on a product that does not have in it the best that is in me." - John Deere

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, David Mills said:

I just started up MSFS and was presented with an "update" screen. It said my "update" would be about 120GB. I looked in the MSFS folder and virtually all of the program files were missing! What happened? Has anyone else experienced this problem?

Were you part of the BETA?

Others had problems like this after the new update going back from BETA. I think especially if you had custom Community folder installation.

I decided not to try the BETA because there was a warning about possible having to reinstall the whole sim after going back.

Edited by 177B
  • Like 1

Pit.jpg

Com GA Pilot, Retired • MSFS 2020 • Gigabyte 8th gen lga1151 motherboard z2370 hd3, i5 8600 8th gen 4.3ghz, Thermaltake 750w power supply, 4 x 8gb ddr4 dimm, MSI force GTO 1070 8gb ddr5, 4 SSD's • 4K main display with 3 HD displays, one is a touch screen. Often used as 3 1080P NVIDEA surround screens and one HD touchscreen for AirManager

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, fppilot said:

It is really getting strange.  i have had a crystal sharp sim with consistent settings since the Beta, and release of the Beta. Flew with no issues as recently as yesterday.  Today I flew from KIOW (Iowa City) to KSUS (St Louis Spirit).  As I neared the St Louis area the near scenery below went blurry on me.  Past about 3 miles or so the scenery was still sharp.  I Esc into General Options and dialed back some settings, expecting that to help salvage the flight.  Back live.  No change, still blurry below and close, but not blurry several miles out in the distance. 

Continued through approach and landing.  Very vague scenery,  Runway was pretty well defined but taxiways were vague and much less defined, and though static aircraft were sharp and vivid, none of the buildings were present.  No hangars, buildings, or tower.

I taxied to a good parking area and shut down.  Then I checked settings.  Multiplayer was On.  I never turn it on.  Rolling Cache was off.  I never set it off.  Changed those two settings and resumed to my parking spot and over the next two minutes all the detail I would expect from true 4K returned.

How did this happen?  Not only from yesterday to today, but from the hour long duration of my flight to the final 5 to 10 minutes, when is only when it changed.

You stayed away from the beta and your still having problems.  This is why I hate this Cloud concept.  They can just tinker with the sim at will. Every day you load it up and you never know what you're going to get.  

Edited by Dillon
  • Like 3

FS2020 

Alienware Aurora R11 10th Gen Intel Core i7 10700F - Windows 10 Home 32GB Ram
NVIDIA GeForce RTX 2060 6GB GDDR6

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, David Mills said:

I just started up MSFS and was presented with an "update" screen. It said my "update" would be about 120GB. I looked in the MSFS folder and virtually all of the program files were missing! What happened? Has anyone else experienced this problem?

Did you participate in the beta? You aren't the first to report problems today. I believe they took folks out of the beta today if you didn't already opt out. The wiping of files is well known in that instance if you didn't follow the instructions very closely. Couple of posts recently on the subject.

I

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Dillon said:

This is why I hate this Cloud concept.

I am sure you are aware that this concept is the only way for us to enjoy (normally...) detailed and realistic world sceneries. How else would you have that on your hard disk? We have sometimes to accept some degree of compromise. The alternative is to go back to P3D and/or XP.

  • Like 6
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Whilst parts of the sim may have needed reinstalling or updating after the beta, was it really necessary for Microsoft to delete the entire content of of a 1TB drive?

  • Like 1

Ryzen 5600X, AM4, 6 Core 12 thread - Nvidia 3070 founders edition - 32 Gig RAM - Windows 10 64 bit MSFS 2020 Premium Deluxe Edition Resolution 1920 x 1080

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yup, happened to me to, the automatic opting out of the Beta went terribly wrong this time....For future reference, the way around would be to reinstall the game in a custom location.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, cianpars said:

Whilst parts of the sim may have needed reinstalling or updating after the beta, was it really necessary for Microsoft to delete the entire content of of a 1TB drive?

Nothing changed and needed to be reinstalled after the beta. The build number is the same, no modifications were made. I simply opted out and the sim started as usual without downloading anything.

Those who had their files deleted would have probably avoided the disaster by moving the package files to a custom location as suggested by MS, but surely this is not a justification for MS/Asobo. When such things happen, it's because of extremely bad design of the application / installation process.

  • Upvote 2

i9 10850K / 32 GB 3200 MHz CL16 / RTX 3090 / Acer Predator X34P G-Sync

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, MrFuzzy said:

. When such things happen, it's because of extremely bad design of the application / installation process.

Add to that they call the beta of a flight simulator a "flight" to finish to confuse people. As the French colloquialism goes, smarter than that and you die.

But we know it after 17 months, don't we ? During the holidays, there was kind of a peer pressure to go to the beta to bypass SU7 weather 'features'. My philosophy in the matter is when I see people get their hand burned on a stove for as long as an year and a half, I don't try myself to see whether it is hot enough 😇

  • Like 3

Dominique

Simming since 1981 -  4770k@3.7 GHz with 16 GB of RAM and a 1080 with 8 GB VRAM running a 27" @ 2560*1440 - Warthog HOTAS - MFG pedals - MFS Standard version with Steam

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minutes ago, Dominique_K said:

Add to that they call the beta of a flight simulator a "flight" to finish to confuse people. As the French colloquialism goes, smarter than that and you die.

But we know it after 17 months, don't we ? During the holidays, there was kind of a peer pressure to go to the beta to bypass SU7 weather 'features'. My philosophy in the matter is when I see people get their hand burned on a stove for as long as an year and a half, I don't try myself to see whether it is hot enough 😇

Jummivana posted that, and she's American... but why waste a couple of minutes doing some proofreading on something that your French colleagues sent you to share with million people? 🙂 After all she just works for the biggest software house in the world.

I jumped into the beta because I was sick of those clouds hugging the ground and I have a 600 MB connection, but yeah, I understand why many people were afraid. 

  • Like 5

i9 10850K / 32 GB 3200 MHz CL16 / RTX 3090 / Acer Predator X34P G-Sync

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, leprechaunlive said:

Yup, happened to me to, the automatic opting out of the Beta went terribly wrong this time....For future reference, the way around would be to reinstall the game in a custom location.

I did Lep!  But still had problems.  

My installation was on the F drive.  It found my install when I pointed it to that location, verified the files, and was happy with them.

However, it still took out my WpSystem folder.  On first startup, a lot of my settings were changed, I had an 8GB cache that I never asked for, and all of my custom camera positions for aircraft were gone!  

I made a backup of the userconfig.opt in the same folder (userconfig.opt.bak), but that didn't save me as it seems to wipe the whole folder WpSystem and start again. 

Not the worst issue to put right, but still, it shouldn't happen.  I will make sure this folder is backed up on another drive next time.

Edited by bobcat999
  • Upvote 1

I like to fool airline passengers into thinking I have my own swimming pool by painting a large blue rectangle on my patio!

Intel Core I7 8086K @ 5.1 GHz with water cooling, EVGA RTX 3080Ti Ultra (Default Profile), 32 GB RAM @ 3600 MHz (XMP), 2 x Samsung 1 TB NVME M.2. - Soon to be 12900k in a ROG Strix Z690 D4 motherboard, with 32 GB 4400 DDR4 RAM.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Tom Allensworth,
    Founder of AVSIM Online


  • Flight Simulation's Premier Resource!

    AVSIM is a free service to the flight simulation community. AVSIM is staffed completely by volunteers and all funds donated to AVSIM go directly back to supporting the community. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. Thank you for your support!

    Click here for more information and to see all donations year to date.
  • Donation Goals

    AVSIM's 2020 Fundraising Goal

    Donate to our annual general fundraising goal. This donation keeps our doors open and providing you service 24 x 7 x 365. Your donation here helps to pay our bandwidth costs, emergency funding, and other general costs that crop up from time to time. We reset this goal every new year for the following year's goal.


    53%
    $13,405.00 of $25,000.00 Donate Now
×
×
  • Create New...